ZDRAVÉ POTRAVINY: Zdravie skryté vo fľaštičke - šťavy priamo lisované z čerstvých plodov

Rakytníková šťava
Rakytníková šťava je považovaná liečiteľmi za univerzálny liek, zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Ide o biostimulátor; zvyšuje počet erytrocytov, hladinu hemoglobínu a bielkovín. Stimuluje trávenie, rakytník je účinný pri liečbe očných chorôb, znižuje toxické účinky antibiotík a iných liekov a tiež röntgenového žiarenia. Využíva sa na prevenciu alebo liečbu ochorení ciev srdca a mozgu. Zlepšuje prietok krvi, znižuje tlak. Rakytník je súborom mnohých aktívnych látok: vitamínov (C, B1, B2, B6, PP – vitamín B3, E, F, P - skupina flavonoidov), karoténu, kyseliny listovej, polysacharidov a pektínových látok, organických kyselín (jablková, vínna, štaveľová), minerálnych látok (K, Fe, Zn, Mg, Ni, Mn, B, Si).

Šťava z jarabiny čiernej (arónie)
Jarabina čierna je kvôli rovnováhe prírodných bio-aktívnych látok výborným zdrojom vitamínov. Podporuje správnu funkciu kardiovaskulárneho systému a krvného obehu. Šťava z jarabiny čiernej sa preventívne používa pri hypertónii na stabilizáciu artériového tlaku. Reguluje priepustnosť a elastickosť cievnych stien a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je prospešná pri diatéze, cukrovke, ochorení obličiek, gastritíde, osýpkach, šarlachu, alergiách, hepatitídach, otravách a pri niektorých kožných chorobách. Arónia je vynikajúcim zdrojom vitamínov a mikroelementov, organických kyselín, pektínových látok, vitamínu C, vitamínu P (skupina flavonoidov), karoténu, riboflavínu (vitamín B2), kyseliny listovej, vitamínu PP (vitamín B3), vitamínu E a ďalších látok.

Šťava z kľukvy
Kľukvová šťava je vynikajúcim zdrojom energie. V pradávnych dobách sa používala proti horúčke. Podporuje organizmus pri zápale horných dýchacích ciest, angíne, horúčke, vírusových ochoreniach. Zmenšuje viskozitu krvi. Pomáha potlačiť únavu, bolesť hlavy, regeneruje spánok, posilňuje obranyschopnosť. Kľukvová šťava znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha normalizácii látkovej výmeny a tiež zabraňuje ukladaniu cholesterolu v organizme. Vďaka vitamínu P (skupina flavonoidov) kľukva zvyšuje odolnosť stien vlásočníc, zlepšuje vstrebávanie kyseliny askorbovej. Kľukva zároveň zlepšuje trávenie, zosilňuje účinky antibiotík. Nanesenie kľukvovej šťavy na kožu čistí hnisavé rany, urýchľuje hojenie rán a ekzémov. Býva odporúčaná na prevenciu a liečbu vysokého krvného tlaku, amnézií atď. Alergia na kľukvovú šťavu neexistuje. Obsahuje množstvo polyvitamínov, organické kyseliny (citrónová, benzoová, chinová), minerálne látky (Fe, I, Ag, Mg), vitamíny (C, B, PP – vitamín B3) a pektínové látky.

Šťava z brusnice
Brusnice sú bohatým zdrojom sacharidov, organických kyselín (citrónová, jablková, šťaveľová, benzoová), vitamínu C, karoténu, minerálnych látok (K, Ca, Mn, Cu, Zn, Fe) a éterických olejov (tymol, gáfor). Brusnicová šťava sa odnepamäti používa ako posilňovací a utišujúci prostriedok. Brusnice slúžia na prevenciu alebo liečbu chrípky, nachladnutia, avitaminózy, osýpok, diabetu alebo pri zápalových ochoreniach močových ciest a pečene. Šťava sa tiež odporúča ľuďom s vysokým tlakom krvi a v priebehu onkologických ochorení. Vylučuje z organizmu nadbytok soli, zvyšuje účinnosť antibiotík, stimuluje obranyschopnosť a má pozitívny vplyv na zrak.

Šťava z čučoriedky
Čučoriedka omladzuje a spomaľuje starnutie. Čučoriedka je nenahraditeľná pri potrebe uvoľniť oči po dlhodobej námahe,zároveň se užíva pri poruche zásobovania sietnice a mozgu krvou. Odporúčaná pri prevenci a liečbe anémií, arteriosklerózy, hypertónii, chudokrvnosti, poklesu hladiny cukru v krvi, pri disbakterióze. Čučoriedka odvádza z organizmu toxíny. Napomáha pri žalúdočno-črevných problémoch, zvyšuje kyslost žalúdočných štiav, zlepšuje trávenie, normalizuje výměnu látok. Posilňuje organizmus pri ochoreniach ľadvín, močových ciest, žlčovodov. Čučoriedka obsahuje organické kyseliny (citrónová, jablčná, jantárová, benzoová, mliečna, šťaveľová), mikroelementy (K, Na, Ca, Mn, P, Fe, Cu, Mg, Co, Ni), vitamíny skupiny B, PP, C, P.

Šťava z čučoriedky kanadskej
Čučoriedka kanadská (tiež záhradná) – najcennejšia polyvitamínová, posilňujúca potravina, "lesná delikatesa". V národnej medicíne sa využíva proti zápalu a proti horúčke, pri nachladnutí a vírusových ochoreniach. Využíva sa na prevenciu aj liečbu porúch látkovej výmeny, normalizuje funkciu čriev a pankreasu. Čučoriedka kanadská pomáha pri anémii, chudokrvnosti, cievnych ochoreniach, spevňuje steny vlásočníc, perfektne upokojuje. Vďaka schopnosti odvádzať z tela soli ťažkých kovov a rádionuklidov je odporúčaná pri ožiarení. Kvôli všetkým týmto vlastnostiam vedci prehlasujú kanadskú čučoriedku za plod 21. storočia. Šťava je bohatá na organické kyseliny (jablková, citrónová, benzoová), vitamíny (C, B2, B1, PP – vitamín B3, karotén), pektínové látky, minerály (Ca, K, Mg, Mn, P).

Dávkovanie štiav:
Pri pití živých štiav je dôležitá kvalita, nie kvantita. Tiež pravidelnosť - veľká jednorazová dávka nepomôže, treba užívať také dávky, ktoré je naše telo schopné prijať a spracovať. Optimálne užívanie je 9 ml trikrát denne. Jedna fľaša tak vystačí na týždeň. Používanie je veľmi jednoduché. Šťava sa použije ako "sirup", ktorý sa zaleje vlažnou vodou s teplotou 36 až 40 °C. Lepšie sa tak vstrebú účinné látky.Uvedené dávkovanie (3 x 9 ml denne) platí všeobecne, no v závislosti od prípadných zdravotných problémov je možné ho upraviť na mieru. Ak máte záujem, radi Vám poskytnem ďalšie informácie. Stačí nám napísať (info@berkana.sk) aké zdravotné ťažkosti máte a na čo konkrétne chcete túto šťavu užívať.


Viac info: http://www.berkana.sk/vv.php?search_string=&id_vyrobca=68