Umeocot vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe sliviek Umeboshi. Jeho prospešné a liečivé účinky sú odvodené, teda aj veľmi podobné, slivkám umeboshi. Umeocot a slivky umeboshi sa v tele správajú ako zásada, dodávajú látky schopné rýchlo odbúravať nadbytočné kyseliny v tele. Pravidelnou konzumáciou umeboshi si môžeme zabezpečiť mierne alkalické (zásadité) pH organizmu (okolo 7,35). V dnešnej dobe, kedy v našej potrave výrazne prevažujú potraviny kyslé nad alkalickými, sú umeocot a umeboshi slivky veľmi vhodným spôsobom ako aspoň čiastočne vyrovnať kyslosť v krvi aj celom organizme. Vďaka svojmu zásaditému charakteru je umeocot veľmi dobrým riešením pálenia záhy (či už pravidelného, alebo jednorazového), keďže je spôsobené nadmernou konzumáciou kyslých potravín.
[zdroj: biorecepty.sk]