BIOPOTRAVINY: BIO MISO - delikatesa medzi liečivými potravinami sveta

MISO - Fermentovaný výrobok zo sóje a morskej soli vyrábaný tradičným spôsobom výhradne z organických látok a bez genetickej modifikácie. Miso obsahuje živé enzýmy napomáhajúce tráveniu, esenciálne oleje, vitamíny (i vitamín B12), minerály a proteíny.

Slúži ako prevencia rôznych chorôb, napr. aterosklerózy, vysokého krvného tlaku, onkologických chorôb, alergii a tuberkulóze... Polievka z miso pasty zmierňuje následky prehnanej konzumácie alkoholu a fajčenia! :-)

Zdravotné prednosti misa sú veľké:
- Povzbudzuje životnú silu, obsahuje totiž veľké množstvo glukózy, ktorá nám dodáva energiu. V zime nás jedlá s misom chránia pred chladom.
- Pre správnu látkovú výmenu (je bohaté na minerály).
- Pomáha pri narušenom trávení (obsahuje živé enzýmy).
- Vyživuje pokožku a krv a tým podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva.
- Pomáha pri srdečných a cievnych chorobách, obsahuje kyselinu linolovú a lecitín, čím rozpúšťa v krvi cholesterol.
- Ženy po pôrode sa lepšie zotavia, keď konzumujú polievku z misom. Miso okrem toho podporuje tvorbu mlieka.
- Miso je tiež dobré pri zmierňovaní následkov silného fajčenia alebo konzumácie alkoholu.
- Tiež pomáha ako prevencia proti alergiám a pri tuberkulóze.
- Pre dieťa, ktoré sa v noci pomočuje, je vhodná ľahká polievka so sójovou pastou miso.

Miso sa používa v prvom rade do polievok, omáčok a nátierok. Pri práci s misom nezabúdajte na potrebnú tepelnú úpravu, ktorá spočíva v prehrievaní – nie však vare misa. Tesne pod bodom varu necháme zohrievať 3-4 minúty. Dávame pozor aby nedochádzalo ku zbytočnému zničeniu cenných fermentov misa varom. Množstvo misa na jednu porciu polievky je najviac ¼ lyžičky.

Miso je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorá je delikatesou medzi liečivými potravinami sveta. Je to staroveký produkt kuchyne ďalekého Východu a čoraz častejšie sa objavuje aj u nás v predajniach špecializovaných na zdravú výživu. Je dobrým zdrojom esenciálnych aminokyselín, niektorých vitamínov a minerálov, je nízkotučné a nízko kalorické. Jeho denné konzumovanie znižuje hladinu cholesterolu alkalizuje krv, ruší pôsobenie niektorých karcinogénov, paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia a neutralizuje vplyvy znečisteného ovzdušia.

Slané a tmavé miso je veľmi vhodné na zimné varenie. Možné sú kombinácie so strukovinami, omáčkami, pečenými jedlami, zeleninou či polievkami. Do polievok pridávame miso cca 3 minúty pred dovarením, aby sa nezničili dlhým varením cenné enzýmy a mikroorganizmy a jeho svieža chuť.

Miso má aj vynikajúce medicínske účinky. Podľa výskumov obsahuje kyseliny alkaloidu, ktorý na seba viaže ťažké kovy a stroncium a odvádza ich z organizmu.

Zakúpiť sa dá aj tu: http://www.berkana.sk/detail/miso-18.php