ZDRAVÉ POTRAVINY: Brezová šťava - nápoj na očistu organizmu

94 % percentná brezová šťava obsahuje cukor, vitamíny, mikroelementy, a vďaka tomuto zloženiu je perfektným nápojom s liečebnými účinkami. Omladzuje krv, stimuluje jej tvorbu a má regeneračné účinky, stimuluje zažívanie v organizme, je veľmi cenná pri intoxikácii a ochoreniach vyvolaných poruchou zažívacích procesov a sčasti aj pri onkologických ochoreniach. Stimuluje zažívanie – tvorbu kyselín v žalúdku, je prospešná pri poruchách žalúdočno-črevného traktu v prípade porúch v tvorbe kyselín. Je zároveň prospešná pri žalúdočných vredoch. Brezová šťava je schopná vyvolať syntézu rôznych biogénnych stimulátorov ako sú hormóny alebo fermenty. Zároveň má veľmi zložitú fyzikálno-chemickú skladbu.

Brezová šťava sa užíva ako močopudný prostriedok pri dne, artrózach, opuchoch, reumatizme, tuberkulóze či proti avitaminóze. Hlavným použitím brezovej šťavy je jarná očista organizmu od toxínov a po intenzívnom užívaní liekov. Pri očiste sa užíva 3x denne pred jedlom po dobu 2 – 3 týždňov. Odporúča sa pri tom držať mliečno-zeleninovú diétu. Taktiež sa aplikuje priamo na kožu, a to pri ekzémoch, svrbení a plesniach. Pri lokálnych kožných tažkostiach sa odporúča používať obklady s brezovou šťavou.

Pri ochoreniach ľadvín, pokiaľ nie sú v ľadvinách preukázané kamene, je prospešné piť každý deň 200 ml brezovej šťavy. Druhá možnosť je piť brezovú šťavu nalačno 1 pohár denne 30 minút pred jedlom. Šťava úspešne vymýva kamene a piesok z ľadvín, narušuje štruktúru fosfátových a karbonátových kameňov. Tiež sa uplatňuje pri ochoreniach čriev. Osvedčilo sa miešanie brezovej šťavy so šťavami lesných jahôd (najmä štiav konzervovaných studenou pasterizáciou), čím sa znížia vedľajšie účinky liekov. Zároveň je brezová šťava veľmi účinná pri liečbe vypadávania vlasov, nakoľko stimuluje ich rast – vtiera sa zmes šťavy s koňakom a vývarom z lopúchového koreňa.

Existuje tiež veľmi jednoduchá maska na tvár: tvár natriete rastlinným olejom, potom 1 lyžicu zakysanej smotany zmiešate s 2 lyžičkami šťavy a 1 čajovou lyžičkou medu. Túto zmes nanesiete na tvár na 10 – 15 minút, potom ju opláchnete studenou vodou. V prípade suchej pleti sa aplikuje šťava ako tonikum na tvár.

[zdroj: http://www.berkana.sk/brezova-stava-natural-1-l-611.php]