ZDRAVÉ POTRAVINY: Agar - prášok z morských rias

Agar prášok je priehľadný želatínový prášok z hlbokomorskej červenej riasy rodu Floridae. Slovo agar je odvodené z názvu agar-agar, ktorý pochádza z malajzijčiny a znamená želé alebo rôsol. Používa sa namiesto zvieracej želatíny. Pôsobí protizápalovo, posilňuje črevá, žalúdok a pľúca. Ako ostatné riasy obsahuje vysoké množstvo minerálnych látok (napr. vápnika, železa a jódu) a vlákniny.

Použitie: Dá sa rozpustiť vo vode, sirupe alebo džeme. Slúži ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, na polevy, dezerty a aspiky. Všeobecný návod: cca 1 čajová lyžička na 300 ml tekutiny, rozmiešať v troške vody, zahrievať asi do 80 °C, kedy sa rozpustí. Tuhne pri 30 °C.