ZDRAVÉ POTRAVINY: Ruský kvas – účinky

Už D. I. Mendelejev vravieval, že by každý človek mal vypiť aspoň jeden pohár kvasu denne – v lete zbavuje smädu a v zime je zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B.

Kvas rovnako ako každý produkt mliečneho kvasenia upravuje činnosť žalúdka a črevného traktu, bráni rozmnožovaniu škodlivých mikroorganizmov, zvyšuje tonus organizmu, povzbudzuje látkovú výmenu a priaznivo pôsobí na obehový systém. Má mierne močopudné účinky.

Je to dané prítomnosťou minerálnych látok a stopových prvkov, ako napríklad vápnik, fosfor, železo, meď, mangán, zinok, kobalt, ďalej obsahom viac než 10 aminokyselín, vitamínov skupiny B, vitamínu C a kyseliny mliečnej. Preto tento tradičný sladový nápoj pôsobí tak blahodarne na ľudský organizmus.

Obsah alkoholu je približne taký nízky ako v kefíre, preto je vhodný aj pre šoférov. Tí navyše ocenia aj jeho povzbudzujúce účinky, podobne ako študenti, manažéri a ostatní vyťažení ľudia.
Kyselina mliečna dáva kvasu osviežujúcu chuť a zohráva dôležitú úlohu pri trávení. Pôsobí na vylučovanie štiav pankreasu a zoslabuje dráždivosť pri ochoreniach žalúdka. Nepatrné množstvo alkoholu zvyšuje chuť do jedla a prospešne pôsobí na krvný i nervový systém.

Kvasná sladina v Očakovskom kvase pôsobí na uvoľnenie srdcovo-cievneho systému a posilňuje pravidelný srdcový rytmus. Ražný a jačmenný slad vďaka fermentácii, ktorou kvas prechádza, uvoľňujú enzymatické látky, ktoré zaisťujú rovnováhu mikroflóry v tenkom čreve. Očakovský kvas tým výrazne zvyšuje obranyschopnosť imunitného systému človeka.

Čisté kultúry droždia v Očakovskom kvase nielen zvyšujú výživnú hodnotu nápoja, ale vďaka vysokému obsahu vitamínu B pôsobia tiež ako ochrana proti stresu centrálneho nervového systému. Pomáhajú pri depresiách, stavoch úzkosti alebo krízových situáciách. Vitamín B je veľmi dôležitý pre činnosť našich orgánov.

Čo sa vstrebávania živín týka, pravidelným pitím kvasu sa dajú dosiahnuť vynikajúce výsledky. Dnes už vieme, že jesť živiny nestačí. Aby bol organizmus skutočne vyživovaný, musí byť tenké črevo schopné vstrebávať živiny do krvi. Vďaka Očakovskému kvasu je vstrebateľnosť živín cez tenké črevo niekoľkonásobne vyššia.

V Očakovskom závode týmto zložením skutočne povýšili svoj nápoj na vrchol v pomyselnom rebríčku najúčinnejších a najzdravších vo svojej kategórii, ktorý sa na domácom trhu predáva.


[zdroj: http://www.berkana.sk/clanok-ocakovsky-kvas-ucinky.php]