ZDRAVÉ POTRAVINY: Ruský kvas – dokonalé osvieženie z prírody

Kvas je jedinečný prírodný osviežujúci a povzbudzujúci nápoj s obsahom fermentu mliečneho kvasenia a nepatrným množstvom alkoholu. Ruské slovo kvas sa dá voľne preložiť ako „kyslý nápoj". Určitým spôsobom je kvas blízky nechmeľovému pivu, ktoré s obľubou píjavali starí Slovania. Chuťovo je to niečo medzi čiernym pivom, kofolou a kombuchou (kvasený nápoj z čajovej huby). Je to starodávny ruský nápoj tmavohnedej farby. V Rusku je považovaný za národný nápoj – je známy aj ako „ruská kola“. Očakovský kvas prináša svojou neopakovateľnou chuťou skutočný pôžitok. Z hľadiska chuti a radu ďalších ukazovateľov sa kvasu vyrovná máloktorý nápoj. Kvas prospieva nášmu zdraviu, výborne hasí smäd, zlepšuje látkovú výmenu, odstraňuje únavu a zvyšuje výkonnosť. Liečebné vlastnosti kvasu sú dané prítomnosťou kyseliny mliečnej, vitamínov, aminokyselín, cukrov a stopových prvkov. Pritom nízky obsah kalórií robí z Očakovského kvasu ideálny nápoj pre tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie i postavu.

Je prírodný
Zloženie kvasu zaujme na prvý pohľad. Oproti ostatným zdravo sa tváriacim nápojom neobsahuje žiadne prídavné chemické látky – žiadne umelé konzervanty, sladidlá, farbivá ani arómy. Mnohé z týchto látok preukázateľne poškodzujú ľudské zdravie. V porovnaní s kolovými nápojmi neobsahuje kofeín, benzoan sodný (E 211) a nie je prifarbovaný karamelom (E 150). Sami si porovnajte zloženie Očakovského kvasu s inými produktmi na našom trhu! Očakovský kvas je vyrábaný čisto prírodným kvasením ražného a jačmenného sladu. Kvas hasí smäd lepšie ako iné chladené nápoje a súčasne nemá škodlivé účinky, ako to často býva pri populárnych nápojoch. Tie často obsahujú pridanú kyselinu jablčnú (E 296), citrónovú (E 330), vínnu (E 334) alebo fosforečnú (E 338), ktoré „môžu“ za ich osviežujúcu kyslastú chuť.

Je naozaj kvasený
Tiež je dôležité si uvedomiť, že nie každý kvas je kvasom. Existujú aj takzvané „sýtené kvasné nápoje", ktoré nevznikajú cestou kvasenia, ale sa dokysľujú napríklad kyselinou citrónovou (E 330), dofarbujú karamelom (E 150) a sýtia oxidom uhličitým. Očakovský kvas sa vyrába mliečnym kvasením surovín, a preto je skutočným kvasom.

Kvasenie alebo fermentácia
Potravinový kódex SR definuje fermentáciu (kvasenie) ako biologickú operáciu, ktorou pôsobením mikroorganizmov a ich enzýmov prebiehajú biochemické zmeny organického substrátu. Poznáme viacero druhov kvasenia, ako napríklad mliečne, alkoholové, octové, maslové, citrónové a tiež kysnutie. Alkoholové sa využíva pri výrobe alkoholu, octové pri výrobe octu a kysnutie je všetkým známe z prípravy kysnutého cesta.

Mliečne kvasenie
Mliečne kvasenie je známe zase všetkým tým, ktorí niekedy nakladali kapustu do suda, pripravovali kvasené uhorky (kvašáky) alebo si pripravujú zeleninové šaláty na spôsob pickles. Tiež sa používa pri výrobe tvarohov a syrov. Pri mliečnom kvasení vzniká zo skvasiteľných cukrov kyselina mliečna, a prípadne podľa druhu použitých kvasiniek aj oxid uhličitý, malé množstvo alkoholu alebo ďalšie látky.

Kvasionok – detský bylinkový kvas
Kvasionok s obrázkom hravej líštičky na obale je kvas určený najmä deťom. Oproti obyčajnému kvasu pre dospelých má jemnú sladko-bylinkovú chuť a ešte nižší obsah alkoholu. Majte na pamäti zdravie tých, ktorých ľúbite!


[zdroj: http://www.berkana.sk/clanok-ocakovsky-kvas.php]