Riasa Wakame (Undaria pinnatifida) je tradičná japonská riasa z hlbín mora, s vysokým obsahom vápnika, jódu, železa, vitamínu B a C, bielkovín a vlákniny. Má jemnú chuť, preto je obľúbená u začiatočníkov. V tradičnom japonskom liečiteľstve sa riasy používajú na čistenie krvi: odbúravajú cholesterol z tepien, žíl a vlásočníc (tuky a hlieny pri konzumácii mäsa) a zvyšujú ich pružnosť. Tiež sa používajú na podporu imunitného systému. Zbavujú telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizujú krv. Pri pravidelnom používaní zlepšujú krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.
Použitie: používa sa v malom množstve (veľkosť poštovej známky na osobu a deň). Do polievok (zmäkčuje tuhé vlákna zeleniny), šalátov, hlavných jedál. Treba ju povarit aspoň 15 minút, do šalátov stačí vopred namočiť. Namočená se dá jesť aj surová.