ZDRAVÉ POTRAVINY: Psyllium - vláknina pre zdravé črevá

Psyllium je prírodná rozpustná vláknina zo šupiek skorocelu indického. Absorbuje 20-krát viac vody vzhľadom na svoju hmotnosť. Výsledkom je, že po zmiešaní s vodou napučí, vytvorí mäkký gel, ktorý vo svojej absorbčnej schopnosti pokračuje aj v tráviacom trakte. Tým zvyšuje objem stolice, napomáha riadnemu fungovaniu črevných stien, podporuje šetrný pohyb črevného obsahu, vylučovaniu toxických látok z tela a zabraňuje tak ich príliš dlhému zotrvávániu v črevách.

Originálne indické Psyllium:
- 100%-ná prírodná vláknina
- napomáha redukcii hmotnosti
- znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva
- zabraňuje vzniku zácpy či hnačiek a prináša aj úľavu pri hemoroidoch
- znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
- obmedzuje chuť na jedlo a pocit hladu

Vláknina v črevách viaže cholesterol, znižuje jeho vstrebávanie a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Zpomaľuje vstrebávanie sacharidov v tenkom čreve a znižuje riziko vzniku cukrovky. Chráni sliznicu čriev pred nežiadúcim dráždením toxickými a karcinogénnymi látkami. Táto vláknina nie je vstrebávaná do nášho tela a nie je návyková, vhodná na dlhodobé užívanie.

Použitie: Psyllium je možné pripraviť rozmiešaním vo vode, mlieku či ovocnej šťave, príp. ho konzumovať po jeho pridaní do jogurtu alebo iného pokrmu. Po jeho požití je nevyhnutné vypiť ďalších 250 - 300 ml tekutiny a po dobu jeho konzumácie dôsledne dodržiavať pitný režim.