ZDRAVÉ POTRAVINY: Morské riasy Nori - vločky

Pobrežná riasa Nori (Porphyra tenera) je najpopulárnejšia z rias - má mnohostranné využitie, jemnú chuť, najvyšší obsah bielkovín, veľa vitamínu C, B a A. Znižuje cholesterol, pomáha pri trávení tukov. Vďaka vysokému obsahu jódu ovplyvňuje štítnu žľazu, podobne ako riasa Kombu.

V tradičnom japonskom liečiteľstve sa riasy používajú na čistenie krvi: odbúravajú cholesterol z tepien, žíl a vlásočníc (tuky a hlieny pri konzumácii mäsa) a zvyšujú ich pružnosť. Tiež sa používajú na podporu imunitného systému. Zbavujú telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizujú krv. Pri pravidelnom používaní zlepšujú krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.

Použitie: Ako korenie do polievok a ďalších jedál studenej i teplej kuchyne. Hotové jedlo posypeme nori vločkami podobne ako petržlenovou vňatou.