ZDRAVÉ POTRAVINY: Karob - chlieb svätojánsky

 Karob má v porovnaní s kakaom 3-krát vyšší obsah vápnika a o 1/3 menej kalórií, 17-krát menej tuku, neobsahuje škodlivé methylxanthíny (spôsobujúce napr. zrýchlený tep, poruchy spánku, nadmernú vznetlivosť, pocity úzkosti). Samotný karob je zároveň sladký, čím znižuje obsah pridaného cukru v potravine, ktorá ho obsahuje.

Karob obsahuje veľký podiel prirodzeného cukru (ľahšie spracovateľného), 8% bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály - vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangán, chróm, meď, aminokyseliny (alanín, prolín, valín), škrob. Neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika. Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní, je užitočný na zastavenie hnačky, pri zdvíhaní žalúdku a pri zvracaní. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. V karobe sa nenachádza "teobromín" ako v čokoláde. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády.

[zdroj:  http://www.berkana.sk/karob-chlieb-svatojansky-karobovy-prasok.html]




Vynikajúci recept na nepečenú dobrotu nájdete tu: