Shitake - húževnatec jedlý

Shitake
Shitake, alebo šitake pochádzajú z Japonska, Číny a Kórey, kde sa už tisícročia používajú na liečbu rôznych chorôb. Starý liečitelia ich využívali na boj s prechladnutím, chrípkou aj tráviacími problémami.

Shitake obsahujú vitamíny B1, B2, B3, C, železo, horčík, fosfor, draslík a v neposlednej rade polysacharid lentinan. Lentinan výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň je vo východnej medicíne využívaný aj na boj proti rakovine a boj s HIV vírusom, nakoľko jeho účinky výrazne vplývajú na imunitný systém.

Shitake môžeme používať nielen v receptoch japonskej kuchyne, ale môžeme ich použiť aj ako iné sušené alebo čerstvé huby. Stačí ich na nejaký čas namočiť do vody a zo sušených húb tu máme mäkučké šťavnaté hríbiky.

Sušené huby môžete kúpiť na Berkana.sk.

Viac info sa dozviete aj v jednom z našich starších článkov TU.