Pohánka

Pohánka nie je obilnina, ako si myslí veľa ľudí. Ide o rastlinku príbuznú štiavu a rebarbore. Jej zrnká sú pomerne múčnaté, preto sa z nich vyrába chutná bezlepková múka, nakoľko pohánka  neobsahuje lepok. Táto rastlinka neznesie chémiu, preto je pestovaná iba v nekontaminovanej pôde.

Zrnká pohánky sa chuťou podobajú ryži, jedia sa buď v celku, alebo sa melú na krúpy alebo jemnú hnedú múku. 

Účinky a vitamíny
Pohánka obsahuje rutín, ktorý poznáme aj ako vitamín P, ktorý ochraňuje vodné kapiláry pred napadnutí voľnými radikálmi. Vitamín P spolu s vitamínom C ochraňujú bunky tkanív v cievnej sústave ľudského tela. Upevňuje steny ciev, zastavuje krvácanie, pomáha pri liečbe hemorodiov, pôsobí preventívne pri chorobách žíl. Podporuje prekrvovanie, posiľňuje libido a potenciu, imunitný systém a pôsobí aj na reguláciu krvného obehu. Preventívne pomôže proti reume a artritíde. Pomáha aj pri popraskaných cievkach. 

Nomina pohánková
Obsahuje vitamíny z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín.

Produkty
Z pohánky sa vyrábajú rôzne produkty zdravej stravy. Veľmi obľúbená je pohánková raňajková kaša. Táto kaša môže byť čisto pohánková, alebo spojená s kukuričnou kašou, ktorá je tiež úplne bezlepková. 

BIO Kaša kukurično-pohánková




Veľmi obľúbený je aj pohánkový nápoj, ktorý si zarábame podobne ako sójový nápoj a môžeme ho použiť ako alternatívu kravského mlieka. 




Vynikajúco chutí aj polotovar, resp. zmes namiešaných ingrediencií na prípravu pohánkovej sekanej, ktorú ľahko zvláde každý podľa návodu. 

Pohánková sekaná



Pohánku si však môžete kúpiť aj čistú, lúpanú a použiť ju napríklad ako prílohu k jedlu namiesto ryže. 
Predáva sa svetlá aj tmavá odroda. 

Pohánka lúpaná - svetlá






Pohánka lúpaná - tmavá
Celiatici si veľmi pochvaľujú pohánku predovšetkým pre jej rôznorodé využitie bez obsahu lepku. Na raňajky okrem kaše môžu variť krupicovú kašu. 
BIO Pohánková krupica
Pohánková krupica

Ak máte na raňajky radšej ovsené vločky, môžete si dopriať aj pohánkové. 
BIO Pohánkové vločky

Z pohánky sa samozrejme vyrábajú aj bezlepkové cestoviny, kolieka, vretená a iné. Môžu byť spojené so špaldovou múkou, alebo čisto pohánkové. 
BIO Pohánkovo - špaldové cestoviny
Pohánkové cestoviny

Klasickým produktom pohánky je pohánková múka, či už v BIO alebo bežnej kvalite. Celozrnná aj obyčajná. 
Pohánková múka
BIO Pohánková múka

 Choroby ciev ľahšie zvládnete, ak budete pravidelne piť pohánkový čaj, z ktorého si môžete urobiť aj odvar na prikladanie.  
BIO čaj pohánkový

Upozornenie
Pohánka úspešne utesňuje a upevňuje cievy, čím ale môže nepatrne zvýšiť krvný tlak. Preto by osoby náchylné alebo trpiace vysokým krvným tlakom nemali pohánku konzumovať denne.

Zdroj: Strava.sk - Pohánka - chudobný boháč