Cvikla |
Cvikla obsahuje kyselinu listovú, mangán, draslík, betanín, vlákninu a proteíny. Betanín je farbivo, vďaka ktorému je cvikla červená. Môže zafarbiť moč aj stolicu, čo vás môže vylakať, je to však neškodné.
Cvikla povzbudzuje tvorbu bielych krviniek, a tým produkciu protilátok v tele. Zároveň podporuje červené krvinky a zlepšuje prívod kyslíka do buniek. Mangán je potrebný na tvorbu interferónu, protirakovinovej látky. Antokyanín pôsibí proti vzniku rakoviny a srdcových chorôb
.
Biotta cviklová |
Cvikla vďaka svojim detoxikačným účinkom zlepšuje funkciu pečene a obličiek. Je bohatá na vlákninu a dôležitá pre srdce a tráviacu sústavu.
Využitie je rôznorodé. Varená cvikla sa používa do polievok, zapečená so syrom a rôznych receptoch. Surová chutí vynikajúco odšťavená a zachová si všetky dôležité vitamíny. Cviklu v našich končinách aj zavárame. Konzumovať sa dajú aj listy, sú bohaté na vitamín A, C, železo a vápnik. Stačí ich niekoľko minút povariť. Obsahujú aj veľa kyseliny šťaveľovej, preto sa neoporúčajú konzumovať ľuďom s artritídou a obličkovými kameňmi.
Bio šťavu z cvikly si môžete kúpiť aj na Berkana.sk.
Podstatnú dávku cvikly obsahuje aj Bio šťava podľa Dr. Breussa. Viac sa o Breussovej kúre dozviete TU.