Presladká stévia



Stevia rebaudiana Bertoni je bielo kvitnúca svetlomilná tropická rastlina. Pôvodná oblasť výskytu sú tropické
a subtropické oblasti Južnej a Strednej Ameriky. Cenia si ju vďaka jej liečivým účinkom a hlavne kvôli vysokej sladivosti.

Stévia sa používa predovšetkým ako náhrada cukru, ale vo vyššej koncentrácii môže mať jemnú príchuť sladkého drievka. Komplex látok obsiahnutých v stévii je asi 150-300 x sladší ako repný cukor. Hlavná látka majúca túto vlastnosť je steviozid, ktorý je v suchých listoch zastúpený v množstve približne 3-9%.

Nariadenie Komisie (EÚ) č 1131/2011 z 11. novembra 2011. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín schválil bezpečnosť steviol-glykozidov, získavaných z listov rastliny Stevia rebaudiana Bertoni, ako sladidlo. Stanovil prijateľný denný príjem (ADI) pre steviol-glykozidy, vyjadrený ako ekvivalenty steviolu, na 4 mg / kg telesnej hmotnosti na deň.
Samotná rastlina v čerstvom alebo sušenom stave zatiaľ nie je v EÚ povolená ako potravina (Vo vyspelých krajinách ako je USA, Japonsko a pod. je bežne k tomuto účelu užívaná už niekoľko desaťročí). Avšak jej schválenie sa už netrpezlivo očakáva. Preto sa smie zatiaľ uvádzať na trh len ako kozmetika, na výplach ústnej dutiny a pod.

V ponuke na Berkana.sk už od 15. 3. 2012.

zdroj: www.sonnentor.cz