Konopa siata

Konopa Siata (Cannabis Sativa L.) z čeľadi rastlín konopovitých (Cannabaceae), do ktorej patrí tiež napríklad chmeľ, je jednoročná, dvojdomá, priadna a olejodarná rastlina s rozkonárenou byľou a charakteristickými chlpatými listami veľkosti dlane, ktoré sú rozdelené do piatich až siedmich separátnych lístkov. 

Kvitne od júna do októbra, čas žatvy spadá do intervalu od 80 do 140 dní odo dňa sejby, v závislosti od teploty a vlahy. Dorastá do výšky 1 až 4 metre, v závislosti od pestovaného poddruhu. 

Počas takmer desaťtisíc rokov spoločnej cesty konopy a človeka bok po boku dochádzalo k hlbokému vzájomnému vplyvu, kedy Cannabis ovplyvňoval kultúrny vývoj človeka a človek pôsobil na biologický vývoj rastliny. Plánovanými i náhodnými zásahmi človeka sa behom tejto doby vyvinuli stovky odrôd a typov konopy, medzi ktorými sú výrazné rozdiely morfologické aj fyziologické.

Konopa je dnes chápaná ako environmentálne priateľský prírodný zdroj.

Podľa jednej správy: “Konopa má obrovské predpoklady stať sa zdrojom pre trvalo udržateľné, ekologické poľnohospodárstvo, po ktorom narastá dopyt v celej Európe. Konopa - takmer automaticky - poskytuje čistý biozdroj, ktorý je pripravený na spracovanie pre vývoj ekologických produktov”. (Hingst/Mackwitz, 1996).
Trvalo udržateľné, ekologické poľnohospodárstvo si žiada obnovenie tradičného viacplodinového pestovania, za použitia moderných zariadení a metód zberu a spracovania. Konopa siata pestovaná na vlákno alebo semeno je pre tento účel zrejme najlepšou voľbou. Keďže je ľahko biologicky rozložiteľná nestavia nás pred problém likvidácie odpadu. Táto plodina vyžaduje pomerne malé množstvo hnojív, v porovnaní s inými vlákninovými plodinami a keďže nemá prírodného nepriateľa, nie sú potrebné ani pesticídy na jej ochranu. 
Takmer všetky časti konopnej rastliny môžu byť hospodársky využité: semeno, silné vlákno aj drevnatá dužina. Konopa je nenáročná rastlina, ktorú možno pestovať vo väčšine klimatických pásiem, nezbavuje pôdu živín a jej hlboký koreňový systém bráni erózii pôdy. Dáva štyrikrát viac vlákna na hektár než stromy. Konopa rastie do výšky 2-4,5 m behom 110-tich dní, čím sa sama úspešne bráni voči burine a herbicídom. Konopa prospieva životnému prostrediu a poľnohospodárstvu a zároveň predstavuje trvale udržateľný alternatívny zdroj vlákna na výrobu papiera, tkanín a mnohých iných produktov.

Konopné výrobky značky Hempo nájdete medzi novinkami v ponuke na stránke Berkana.sk

Informácie pre túto stránku boli čerpané z diplomovej práce Ing. Michala Tőzséra: “Konopársky priemysel ako príležitosť pre rozvoj malých a stredných podnikov”, obhájenej v máji 2001 na EF UMB v Banskej Bystrici a z publikácie občianskeho združenia diveRzita “Konope v priemysle.” prostredníctvom stránky www.konopa.sk