Azuki - kráľovná fazule

Azuki
Fazuľa azuki je známa aj pod názvami aduki alebo adzuki. Pochádza z východnej Ázie a Himalájí, teraz sa však najviac pestuje v Japonsku, Číne a USA. V Japonsku je to najpopulárnejšia odroda a považujú ju za „kráľovnú fazule“. Obsahuje vitamíny B1, B2 a B3, vápnik, horčík, mangán, zinok, vlákninu a bielkoviny.
BIO Azuki 500g

Vláknina pomáha organizmu pri vylučovaní a pri celkovej detoxikácii. Vitamíny B dodávajú energiu a pomáhajú pri regenerácii tkanív. Bielkoviny pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty a udržujú dravú pokožku. Zinok, vápnik a horčík napomáhajú imunitnému systému.

 Fazuľa azuki sa najčastejšie používa v tradičných sladkých receptoch, kde sa najskôr varí s cukrom a vzniká sladká pasta, ktorá je základom mnohých sladkých jedál. Rovnako ako mungo je často používaná aj na nakličovanie.

Kuskus s fazuľou azuki
Vykúzliť z nej však môžete aj tradičnejšie recepty, napríklad Krémovú polievku, Klasickú fazuľovú polievku alebo  chutné hlavné jedlo Kuskus s azuki.


Azuki kúpite v každých zdravých potravinách ako Berkana.sk.

Azuki je použitá aj v relácii Hravo zdravo v recepte na tradičný japonský dezert Yokan