RECEPT: Jarná rolka vysmažená v hraške

Suroviny: 1 stredne veľká cibuľa, 2 PL slnečnicového oleja, 200 g šampiňónov, 1 mrkva, 1/4 zeleru, 50 g mrazeného hrášku alebo brokolice, 100 g Tempehu (Tofu), štipka morskej soli, ochutenej soli, drvenej rasce, mletého čierneho korenia, 1 dl vody, 1 ČL sójovej omáčky, 1 PL ryžovej múky alebo kukuričného škrobu, 8 ks ryžového papiera
Cestíčko: hrachovej múky Hraška, voda podľa potreby – aby vznikla kašovitá konzistencia.

Zeleninu umyjeme a očistíme. Cibuľu pokrájame na polmesiačiky, mrkvu a zeler postrúhame na hrubom strúhadle, šampiňóny pokrájame na jemné plátky. Tempeh alebo Tofu (podľa želania) pokrájame na menšie kocky. Cibuľu porestujeme na slnečnicovom oleji do sklovita. Pridáme pokrájané šampiňóny a dusíme do polomäkka. Podľa potreby prilejeme vodu. Dochutíme drvenou rascou a čiernym korením. Solíme až pred dohotovením. Pridáme nahrubo postrúhanú zeleninu a spolu dusíme do zmäknutia. Počas dusenia môžeme podľa potreby podliať vodou. K mäkkej zelenine pridáme podrvené tofu alebo Tempeh pokrájaný na malé kocky, ochutíme morskou soľou, ochutenou morskou soľou, sójovou omáčkou a necháme prehriať. Ak je zmes „riedka“ (nesúdržná), môžeme ju zahustiť ryžovou múkou alebo kukuričným škrobom. Necháme vychladnúť.

Ryžový papier po 3 – 4 plátkoch namočíme vo vode v miske. Namočený papier (nesmie byť veľmi namočený – trhá sa) opatrne položíme na tanier (tácku, drevenú dosku). Naberačkou naň uložíme pripravenú vychladnutú zmes a opatrne zavinieme tak, aby bola zmes zo všetkých strán obalená papierom. Závitky položíme na vymastený plech, aby sa neprilepili.

Obalené „taštičky“ ponoríme do cestíčka z hrachovej múky – Hrašky. Cesto nesmie byť priveľmi riedke ani husté (konzistencia podobná ako u lievancov). Závitky v cestíčku opatrne vložíme do rozpáleného tuku a vysmážame po oboch stranách do zlatista. Necháme odtiecť na sitku alebo savom papieri.

[za recept ďakujeme Gabike Žlebekovej zo Zdravíčka]