Ak chceme dostať do svojho tela niečo sladké, či už pre chuťové poháriky, alebo pre energiu, nebolo by lepšie ponúknuť telu alternatívu, ktorá je zdravšia, prípadne s ktorou sa trocha potrápi? Čerstvé ovocie je zdrojom cukru - fruktózy, ktorú si telo z ovocia musí "vytiahnuť" a nedostne ju naservírovanú "na tanieri".
Prejdime si jednotlivé sladké alternatívy.
Ak potrebujete upiecť koláč podľa starého receptu, kde však nahradíte pšeničnú múku napríklad špaldovou, potrebujem objem cukru nahradiť približne rovnakým objemom. Preto je najlepšie použiť napríklad trstinový cukor, je síce tiež rafinovaný, ale vyrobený z cukrovej trstiny.
Cukor trstinový |
Cukor z kokosových kvetov |
Melasa trstinová |
Med a javorový sirup sú výbornou sladkou zálievkou, obsahujú však vysoký glykemický index. Výborne sa hodia na palacinky, lievance, pšenový koláč.... všade tam, kde v ceste nepoužijete cukor, ani iné sladidlo.
Sirup javorový BIO |
Med s vanilkou BIO |
Čoraz viac sa k popularite dostávajú obilné slady a sirupy. Môžete ich poznať z výroby piva. Podobajú sa na med, alebo javorový sirup, nie sú však také výrazne sladké a obsahujú prijateľný glykemický index. Najznámejšie slady sú jačmenný, kukučný, ryžový a sirupy pšeničný, kukuričný, ryžový... Existuje veľa výborných receptov na sušienky a koláčiky, kde sladkú (cukor) a tekutú (voda) zložku vymenili za sirup, alebo slad.
Sirup ryžový BIO |
Medzi sladidlá s nízkym glykemickým indexom patrí agávový sirup, ovocný sirup (fruktóza), brezový cukor (xylitol) a stévia. Stévia obsahuje nulový glykemický index. Je výborná na dochucovanie kaše, pudingu, šľahačky a iných dobrotiek, ktoré nie sú závislé od objemu sladidla. Stévie stačí skutočne iba pár kvapiek. V sladkosti prevyšuje cukor až 300-krát.
Steviosid tekutý |
Je na každom z nás, ako sa popasuje s náhradou cukru. Niekedy je lepšie dať si ovocie, rozhodne však deti držať od sladkej chuti lacného cukru čo najdlhšie. Rozhodne to pokazí ich chuťové poháriky natoľko, že nižšia dávka cukru zo sladkého jabĺčka bude pre nich absolútne stratená. Nezúfajte však, chuťové poháriky sa dokážu resetnúť v priebehu jedného - dvoch týždňov. Stačí obmedziť cukor a odrazu vám aj "nesladké" potraviny budú pripadať veľmi sladké.
Zaujímavé sladké recepty bez použitia bieleho cukru nájdete na receptovej stránke Hravo zdravo.
Dobrú chuť!