Výnimočne silný antioxidant pôsobiaci proti starnutiu, ktorý podporuje imunitný systém, vitalitu, či sexuálnu potenciu... Goji (godži) sú sušené plody KUSTOVNICE (lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch. Sušené na slnku, nesírené.
Z nutričného hľadiska sú Goji asi tým najhodnotnejším ovocím na planéte! Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych aminokyselín (napr. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvkov (napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), sú najbohatším zdrojom karoténoidov zo všetkých známych rastlín na Zemi (čo naznačuje už ich jasná červená farba). Čo sa týka beta-karoténu, sú vydatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nemožno nespomenúť protizápalový činiteľ betasisterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia; posilňujú imunitný systém a stimulujú mozog (hypofýzu) k vylučovaniu regeneratívneho rastového hormónu.
Goji sú tradičnou čínskou medicínou považované za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, silu a sexuálnu potenciu. Moderné výskumy čínských vedcov poukazujú na schopnosti udržovať a podporovať harmonický bunečný rast a obnovovať a opravovať DNA. "Antiperoxidáciou" voľných radikálov vracia elektrické parametre bunečných membrán do normálneho rozsahu.
Goji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá pochúťka, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí k raňajkám. Skvelé je i pridávať goji do ovocných koktejlov a šejkov, ktorých základom môže byť trebárs super výživné konopné mlieko (z konopného semienka). Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji je možné zjesť i po vylúhovaní. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať 10 až 30 gramov denne (malá hrsť).
Goji nie sú príliš bohaté na ovocné cukry a preto si po vysušení nezachovávajú mäkkosť ako napríklad hrozienka. Ak vám ich chrumkavá konzistencia nevyhovuje, stačí do sáčku vložiť čerstvý plátok jablka. Goji za deň absorbujú vlhkosť a sú mäkké. Často však zmäknú i po niekoľkých dňoch, keď je sáčok otvorený – absorbujú vlhkosť zo vzduchu.
link: http://www.berkana.sk/goji-kustovnica-cinska-100-g-767.php