BIOPOTRAVINY: Čo sú to vlastne biopotraviny?

Bioprodukty sú rastlinné a živočíšne výrobky vyrobené systémom ekologickej poľnohospodárskej výroby. Spĺňajú všetky predpisy zákona o ekologickom poľnohospodárstve (421/2004 Z. z.) a podrobujú sa pravidelnej kontrole na každom stupni. Bioproduktom je napríklad dopestované obilie, zelenina, doplnkové potraviny, krmivá, ďalej vychované zvieratá, ako napríklad hydina, ovce, ale i vajcia ekologických sliepok.

Biopotraviny sú potraviny, ktoré sú vyrobené výhradne z bioproduktov pri použití len zákonom povolených zložiek, prídavných látok a materiálov. Obsahujú však najmenej 95 % zložiek potravín pochádzajúcich z bioproduktov s osvedčením o ekologickom pôvode.

V skutočnosti to znamená, že ekologické produkty a výrobky musia vyhovovať všetkým, všeobecne platným hygienickým a potravinárskym normám pre bežné potraviny a naviac musia dodržiavať pravidlá pre ekologické poľnohospodárstvo.

Ako bioprodukt možno označovať len také rastlinné a živočíšne výrobky, na ktoré bolo vydané osvedčenie o ekologickom pôvode bioproduktu.

Ako biopotravinu možno označovať len také potraviny, na ktoré bolo vydané osvedčenie biopotraviny.

Na základe certifikátu sa musia bioprodukty označiť:
  • logom (v SR - EKO, v ČR - BIO):


  • slovami „vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve“,
  • číselným kódom certifikačného orgánu.
  • nepovinne textom "bio" alebo "eko".

zdroj: ecotrend.sk