Miso

Miso je tradičná japonská potravina, ktorá sa vyrába fermentáciou ryže, jačmeňa, alebo sóje so soľou.  Táto pasta zreje až tri roky.

Vo feudálnom Japonsku patrilo miso medzi základnú výživu obyvateľstva a je populárne dodnes. Tanier polievky miso denne vraj zaručuje dlhovekosť.

Genmai miso - hnedá ryža
Existujú tri druhy miso pasty. Biele miso (shiromiso), červené miso (akamiso) a čierne miso (kuromiso). Biele je ľahké, obľúbené do poielvok a je asi najrozšírenejšie. Červené miso je viac aromatické a je vhodné aj do omáčok. Čierne miso má vysokú vyskozitu a je silno aromatické.

Miso sójové
 Vďaka procesu kvasenia, ktorý vznika pri zrení misa, pasta obsahuje enzýmy, ktoré zlepšujú trávenie a udržujú priaznivé prostredie v zažívacom trakte. Polievka miso je odporúčaná v zime ako energetické osvieženie, u mamičiek podporuje kojenie a údajne pôsobí aj ako polievka po nadmernej konzumácii alkoholu, teda po opici.

Biele miso
Miso je často používané ako korenina na dochutenie polievok či iných jedál. K takému účelu je najvhodnejšie miso instatné, ktoré sa dá kúpiť v biopotraviných. Ako prísadu do polievok, omáčok či marinád použijeme miso bujón, kotrý je vohdný aj pri varení cestovín. Miso je ale najznámejšie ako polievka. Za týmto účelom je najlepšie použiť miso pastu.

Aby zostali zachované kultúry enzýmov, ktoré v mise existujú, je nutné nevkladať ho do horúcej vody, ale do jemne vychladnutej. Po otvorení obalu je nutné uchovať miso v chlade.

Miso pastu ryžovú, sójovú aj jačmenú kúpiť aj na Berkana.sk. Hravé a zdravé recepty na miso polievky rôznych spôsobov nájdete na Hravozdravo.sk.




Azuki - kráľovná fazule

Azuki
Fazuľa azuki je známa aj pod názvami aduki alebo adzuki. Pochádza z východnej Ázie a Himalájí, teraz sa však najviac pestuje v Japonsku, Číne a USA. V Japonsku je to najpopulárnejšia odroda a považujú ju za „kráľovnú fazule“. Obsahuje vitamíny B1, B2 a B3, vápnik, horčík, mangán, zinok, vlákninu a bielkoviny.
BIO Azuki 500g

Vláknina pomáha organizmu pri vylučovaní a pri celkovej detoxikácii. Vitamíny B dodávajú energiu a pomáhajú pri regenerácii tkanív. Bielkoviny pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty a udržujú dravú pokožku. Zinok, vápnik a horčík napomáhajú imunitnému systému.

 Fazuľa azuki sa najčastejšie používa v tradičných sladkých receptoch, kde sa najskôr varí s cukrom a vzniká sladká pasta, ktorá je základom mnohých sladkých jedál. Rovnako ako mungo je často používaná aj na nakličovanie.

Kuskus s fazuľou azuki
Vykúzliť z nej však môžete aj tradičnejšie recepty, napríklad Krémovú polievku, Klasickú fazuľovú polievku alebo  chutné hlavné jedlo Kuskus s azuki.


Azuki kúpite v každých zdravých potravinách ako Berkana.sk.

Azuki je použitá aj v relácii Hravo zdravo v recepte na tradičný japonský dezert Yokan