Slnečnicové semienka, tekvicové jadierka a sézam

Čas šalátov je v plnom prúde. Nič lepšie nemôžete urobiť ako pridať do šalátu za lyžičku slnečnicových semienok, tekvicových jadierok a sézamu.



BIO Slnečnicové semienka
Slnečnicové semienka sa využívajú na výrobu najbežnejšieho slnečnicového oleja. Sú veľmi chutné a zdravé, preto sa často používajú do šalátov, pečiva, zeleninových jedál. Obsahujú vitamíny E, B1, B2, B3, vápnik, meď, horčík, mangán, železo, selén, zinok, omega6 mastné kyseliny, bielkoviny. 
BIO Slnečnicový olej


Slnečnicové semienka obsahujú minerály dôležité pre imunitu, vrátane horčíka, ktorý upokojuje pri alergických reakciách. Zinok účinne bojuje proti vírusom. Vitamín E je antioxidant, ktorý pôsobí preventívne proti toxínom a udržiava bunkové tkanivá a pokožku v zdraví. Vitamíny B pomáhajú proti stresu. 

Karobová tyčinka so slnečnicou

Slnečnicový olej za studena lisovaný nie je vhodný na vyprážanie. Je bohatý na kyselinu linolovú, preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym chorobám. Pri zvýšenej hladine cholesterolu v krvi sa odporúča jedna polievková lyžica denne.

Je vhodný aj pri arterioskleróze a podporuje látkovú výmenu. 

Tekvicové jadierka

Tekvicové jadierka obsahujú najviac železa zo všetkých semienok. Okrem železa obsahujú vitamíny B1, B2, B3, horčík, fosfor, draslík, selén, zinok, omega3 a omega 6 mastné kyseliny a bielkoviny. 

Olej z tekvicových semienok
Tekvicové jadierka sú dôležité pre dobré fungovanie imunitného systému, zdravú pokožku, zrážanlivosť krvi, trávenie a nervovú sústavu. Vitamíny B sú dôležité na zmiernenie stresu a jeho negatívneho vplyvu na imunitný systém. Rovnako obsahujú antioxidanty, ktoré imunitný systém podporujú. Bielkoviny pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. 

BIO Tekvicový olej

Tekvicový olej je vhodný na zníženie hladiny cholesterolu krvi a chráni cievy pred aterosklerózou. Účinný ako prevencia pred problémami s prostatou. Fytodosterol Delta 7 Sterol je účinná látka pri problémoch urogenitálneho systému a prostaty. Podporuje hladké svalstvo močového mechúra. Čím vyššia je prijímaná dávka, tým silnejší je jej účinok.



Čierny sézam
Sézamové semienka sú dôležitým zdrojom rastlinných bielkovín. Obsahujú vitamíny B1, B2, B3, vápnik, železo, zinok, omega6 a omega9 mastné kyseliny.

Sézamové semienka sa často používajú do šalátov, majú jemnú orieškovú chuť a sú chrumkavé. Čierny aj biely sézam sa využíva pri výrobe obrátených Maki Sushi, kde miesto riasy máte ryžovú rolku obalenú v sézame.

Sézamové semienka podporujú imunitný systém, nervový systém a pomáhajú vyrovnávať sa so stresom. Mastné kyseliny ovplyvňujú zdravie pokožky a krvný obeh.
BIO Sézam nelúpaný
BIO Sézamový olej

Zo sézamu sa vyrába chutný sézamový olej. Má jemnú chuť a nepodlieha oxidácii, pretože obsahuje sezamol, ktorý je silným antioxidantom. Má regeneračné účinky, napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Lecitín chráni a povzbudzuje mozgový systém. Posilňuje pamäť a pôsobí antidepresívne. Má ukľudňujúci vplyv na sliznice tráviaceho ústrojenstva. Má močopudné účinky a používá sa proti hnačke. Priaznivo pôsobí pri liečení kožných ochorení. Odporúča sa požívať v surovom stave, dobre však znáša i vysoké teploty.
Izraelská chalva

Medzi veľmi obľúbené pochúťky zo sézamu patrí aj CHALVA, ktorá sa v Izraely zvykne vyrábať zo sézamu (v Rusku skôr zo slnečnicových semienok). Ide o špecifickú sladkú pochúťku, tyčinku, ktorá dodá dôležité vitamíny, minerály a ukojí chuť na sladkosti.


Tahini

Ďalším obľúbencom je sézamová pasta TAHINI, ktorá sa predovšetkým používa na prípravu arabskej špeciality zvanej HUMMUS.

Recept na prípravu hummusu a aj iné chutné a zdravé jedlá nájdete na Hravozdravo.sk.

Všetky dôležité ingrediencie na prípravu receptov, alebo samotné semienka nájdete na Berkana.sk.

Cvikla

Cvikla
Cvikla je potomok repy, ktorú si v oblasti Stredomoria cenia pre jej liečivé účinky. Tradične sa používa na čistenie krvi, a je to vhodný detoxikačný prostriedok.

Cvikla obsahuje kyselinu listovú, mangán, draslík, betanín, vlákninu a proteíny. Betanín je farbivo, vďaka ktorému je cvikla červená. Môže zafarbiť moč aj stolicu, čo vás môže vylakať, je to však neškodné.

Cvikla povzbudzuje tvorbu bielych krviniek, a tým produkciu protilátok v tele. Zároveň podporuje červené krvinky a zlepšuje prívod kyslíka do buniek. Mangán je potrebný na tvorbu interferónu, protirakovinovej látky. Antokyanín pôsibí proti vzniku rakoviny a srdcových chorôb
.
Biotta cviklová

Cvikla vďaka svojim detoxikačným účinkom zlepšuje funkciu pečene a obličiek. Je bohatá na vlákninu a dôležitá pre srdce a tráviacu sústavu.

Využitie je rôznorodé. Varená cvikla sa používa do polievok, zapečená so syrom a rôznych receptoch. Surová chutí vynikajúco odšťavená a zachová si všetky dôležité vitamíny. Cviklu v našich končinách aj zavárame. Konzumovať sa dajú aj listy, sú bohaté na vitamín A, C, železo a vápnik. Stačí ich niekoľko minút povariť. Obsahujú aj veľa kyseliny šťaveľovej, preto sa neoporúčajú konzumovať ľuďom s artritídou a obličkovými kameňmi.

Bio šťavu z cvikly si môžete kúpiť aj na Berkana.sk.

Podstatnú dávku cvikly obsahuje aj Bio šťava podľa Dr. Breussa. Viac sa o Breussovej kúre dozviete TU.


Shitake - húževnatec jedlý

Shitake
Shitake, alebo šitake pochádzajú z Japonska, Číny a Kórey, kde sa už tisícročia používajú na liečbu rôznych chorôb. Starý liečitelia ich využívali na boj s prechladnutím, chrípkou aj tráviacími problémami.

Shitake obsahujú vitamíny B1, B2, B3, C, železo, horčík, fosfor, draslík a v neposlednej rade polysacharid lentinan. Lentinan výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň je vo východnej medicíne využívaný aj na boj proti rakovine a boj s HIV vírusom, nakoľko jeho účinky výrazne vplývajú na imunitný systém.

Shitake môžeme používať nielen v receptoch japonskej kuchyne, ale môžeme ich použiť aj ako iné sušené alebo čerstvé huby. Stačí ich na nejaký čas namočiť do vody a zo sušených húb tu máme mäkučké šťavnaté hríbiky.

Sušené huby môžete kúpiť na Berkana.sk.

Viac info sa dozviete aj v jednom z našich starších článkov TU.

Pohánka

Pohánka nie je obilnina, ako si myslí veľa ľudí. Ide o rastlinku príbuznú štiavu a rebarbore. Jej zrnká sú pomerne múčnaté, preto sa z nich vyrába chutná bezlepková múka, nakoľko pohánka  neobsahuje lepok. Táto rastlinka neznesie chémiu, preto je pestovaná iba v nekontaminovanej pôde.

Zrnká pohánky sa chuťou podobajú ryži, jedia sa buď v celku, alebo sa melú na krúpy alebo jemnú hnedú múku. 

Účinky a vitamíny
Pohánka obsahuje rutín, ktorý poznáme aj ako vitamín P, ktorý ochraňuje vodné kapiláry pred napadnutí voľnými radikálmi. Vitamín P spolu s vitamínom C ochraňujú bunky tkanív v cievnej sústave ľudského tela. Upevňuje steny ciev, zastavuje krvácanie, pomáha pri liečbe hemorodiov, pôsobí preventívne pri chorobách žíl. Podporuje prekrvovanie, posiľňuje libido a potenciu, imunitný systém a pôsobí aj na reguláciu krvného obehu. Preventívne pomôže proti reume a artritíde. Pomáha aj pri popraskaných cievkach. 

Nomina pohánková
Obsahuje vitamíny z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín.

Produkty
Z pohánky sa vyrábajú rôzne produkty zdravej stravy. Veľmi obľúbená je pohánková raňajková kaša. Táto kaša môže byť čisto pohánková, alebo spojená s kukuričnou kašou, ktorá je tiež úplne bezlepková. 

BIO Kaša kukurično-pohánková




Veľmi obľúbený je aj pohánkový nápoj, ktorý si zarábame podobne ako sójový nápoj a môžeme ho použiť ako alternatívu kravského mlieka. 




Vynikajúco chutí aj polotovar, resp. zmes namiešaných ingrediencií na prípravu pohánkovej sekanej, ktorú ľahko zvláde každý podľa návodu. 

Pohánková sekaná



Pohánku si však môžete kúpiť aj čistú, lúpanú a použiť ju napríklad ako prílohu k jedlu namiesto ryže. 
Predáva sa svetlá aj tmavá odroda. 

Pohánka lúpaná - svetlá






Pohánka lúpaná - tmavá
Celiatici si veľmi pochvaľujú pohánku predovšetkým pre jej rôznorodé využitie bez obsahu lepku. Na raňajky okrem kaše môžu variť krupicovú kašu. 
BIO Pohánková krupica
Pohánková krupica

Ak máte na raňajky radšej ovsené vločky, môžete si dopriať aj pohánkové. 
BIO Pohánkové vločky

Z pohánky sa samozrejme vyrábajú aj bezlepkové cestoviny, kolieka, vretená a iné. Môžu byť spojené so špaldovou múkou, alebo čisto pohánkové. 
BIO Pohánkovo - špaldové cestoviny
Pohánkové cestoviny

Klasickým produktom pohánky je pohánková múka, či už v BIO alebo bežnej kvalite. Celozrnná aj obyčajná. 
Pohánková múka
BIO Pohánková múka

 Choroby ciev ľahšie zvládnete, ak budete pravidelne piť pohánkový čaj, z ktorého si môžete urobiť aj odvar na prikladanie.  
BIO čaj pohánkový

Upozornenie
Pohánka úspešne utesňuje a upevňuje cievy, čím ale môže nepatrne zvýšiť krvný tlak. Preto by osoby náchylné alebo trpiace vysokým krvným tlakom nemali pohánku konzumovať denne.

Zdroj: Strava.sk - Pohánka - chudobný boháč