ZDRAVÉ POTRAVINY: Maitake - sušené huby

Pôsobia priaznivo na imunitný systém a proti rakovinovým bunkám. Sú vhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom.

[zdroj: http://www.berkana.sk/maitake-susene-huby-30-g-114.php]

ZDRAVÉ POTRAVINY: Ryžová kaša Nomina

Ryžová instantná kaša, ktorá má mnohostranné využitie a patrí do skupiny bezlepkových potravín.

Použitie: Za stáleho miešania pridávame do teplého mlieka, pokým nedocielime požadovanú hustotu. Kašu je vhodné kombinovať s ovocím, orechami, mliečnymi výrobkami, kakaom/karobom, a pod. Rovnako je možné použiť kašu NOMINA ako zahusťovadlo do omáčok a cesta, príp. ako pojivo do mäsových, zeleninových a ovocných zmesí.

BIOPOTRAVINY: Olivový olej BIO

Je jedným z najlepších stolných olejov. Má vynikajúcu chuť a vysokú výživnú hodnotu. Kyselina olejová v ňom obsiahnutá nepresahuje 1 g na 100 g oleja. Obsahuje vitamín E, ktorý má priaznivý vplyv na pohlavné orgány a nervosvalovú činnosť, ako aj na niekteré ekzémy, bercove vredy. Má ukludňujúce a osviežujúce účinky na kožu a vynikajúce účinky na tráviace ústrojenstvo - pečeň, žalúdok, črevá, slinivku, žlčník. Vzhľadom k veľmi dobrej stráviteľnosti sa doporučuje obzvlášť pre malé deti a starých ľudí. Je trvanlivý a dobre znáša vysokú teplotu.

Používa sa pri príprave šalátových zálievok, k dochucovaniu a nakladaniu zeleniny, je možné ho použiť aj na vysmážanie (ešte lepšie je ho iba zahriať a omastiť ním teplé jedlá).

ZDRAVÉ POTRAVINY: Karob - chlieb svätojánsky

 Karob má v porovnaní s kakaom 3-krát vyšší obsah vápnika a o 1/3 menej kalórií, 17-krát menej tuku, neobsahuje škodlivé methylxanthíny (spôsobujúce napr. zrýchlený tep, poruchy spánku, nadmernú vznetlivosť, pocity úzkosti). Samotný karob je zároveň sladký, čím znižuje obsah pridaného cukru v potravine, ktorá ho obsahuje.

Karob obsahuje veľký podiel prirodzeného cukru (ľahšie spracovateľného), 8% bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály - vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangán, chróm, meď, aminokyseliny (alanín, prolín, valín), škrob. Neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika. Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní, je užitočný na zastavenie hnačky, pri zdvíhaní žalúdku a pri zvracaní. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. V karobe sa nenachádza "teobromín" ako v čokoláde. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády.

[zdroj:  http://www.berkana.sk/karob-chlieb-svatojansky-karobovy-prasok.html]




Vynikajúci recept na nepečenú dobrotu nájdete tu: 

ZDRAVÉ POTRAVINY: Slivky umeboshi

Ide o sušené slivky, ktoré sa naložia do sudov, zasypú sa morskou soľou, pridajú sa listy shizo (byvolej trávy) a nechajú sa min. 6 mesiacov naložené. Poskytujú látky schopné rýchlo odbúrať nadbytočné kyseliny v tele, pomáhajú spomaľovať starnutie, podporujú vylučovenie jedov z tela. Obsahujú proteíny, minerály a tuky ako aj vápnik, železo a fosfor.

[zdroj: http://www.berkana.sk/umeboshi-slivky-100-g-245.php]

ZDRAVÉ POTRAVINY: Chalva - staroveká pochúťka

Chalva je staroveká pochúťka majúca pôvod na Balkáne a východnom stredomorí. Chalva sa vyrába zo slnečnicových alebo sezamových semienok, ktoré sa namelú a zmiešajú s medom alebo cukrovým sirupom. Podľa miestnych zvyklostí (a alebo možností) sa do hmoty pridávajú pistácie, mandle, škorica, kardamon, hrozienka, rôzne oriešky atď. Vzniknuté "cesto" sa zahreje a leje do foriem rôznych tvarov.

K dispozícii viaceré varianty:


BIOPOTRAVINY: BIO zeleninový bujón

Čistý rastlinný zeleninový bujón bez glutamanu sodného, cholesterolu a chemických konzervantov. Produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Výrobok označený touto značkou je vyprodukovaný prirodzenými biologickými metódami. Pri jeho produkcii sa nepoužívajú pesticídy a priemyselné hnojivá, proti škodcom a chorobám sa nasadzujú len prostriedky biologickej ochrany.

Zloženie: morská soľ, výťažok z droždia, maltodextrin, neztužený palmový olej, cibuľa, mrkva, zeler, paštrňák, petržlen, kukuričný sirup, korenie, bylinky

Použitie: 1 kocku rozpustíme v 0,5l vriacej vody a používame do polievok alebo omáčok.

ZDRAVÉ POTRAVINY: Morské riasy Nori - vločky

Pobrežná riasa Nori (Porphyra tenera) je najpopulárnejšia z rias - má mnohostranné využitie, jemnú chuť, najvyšší obsah bielkovín, veľa vitamínu C, B a A. Znižuje cholesterol, pomáha pri trávení tukov. Vďaka vysokému obsahu jódu ovplyvňuje štítnu žľazu, podobne ako riasa Kombu.

V tradičnom japonskom liečiteľstve sa riasy používajú na čistenie krvi: odbúravajú cholesterol z tepien, žíl a vlásočníc (tuky a hlieny pri konzumácii mäsa) a zvyšujú ich pružnosť. Tiež sa používajú na podporu imunitného systému. Zbavujú telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizujú krv. Pri pravidelnom používaní zlepšujú krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.

Použitie: Ako korenie do polievok a ďalších jedál studenej i teplej kuchyne. Hotové jedlo posypeme nori vločkami podobne ako petržlenovou vňatou.

ZDRAVÉ POTRAVINY: Svačinka - keď máte chuť na zdravú paštétu


Vynikajúca rastlinná nátierka. Neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá. Vhodná aj pri bezlepkovej diéte.

viac info >>

ZDRAVÉ POTRAVINY: Psyllium - vláknina pre zdravé črevá

Psyllium je prírodná rozpustná vláknina zo šupiek skorocelu indického. Absorbuje 20-krát viac vody vzhľadom na svoju hmotnosť. Výsledkom je, že po zmiešaní s vodou napučí, vytvorí mäkký gel, ktorý vo svojej absorbčnej schopnosti pokračuje aj v tráviacom trakte. Tým zvyšuje objem stolice, napomáha riadnemu fungovaniu črevných stien, podporuje šetrný pohyb črevného obsahu, vylučovaniu toxických látok z tela a zabraňuje tak ich príliš dlhému zotrvávániu v črevách.

Originálne indické Psyllium:
- 100%-ná prírodná vláknina
- napomáha redukcii hmotnosti
- znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva
- zabraňuje vzniku zácpy či hnačiek a prináša aj úľavu pri hemoroidoch
- znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
- obmedzuje chuť na jedlo a pocit hladu

Vláknina v črevách viaže cholesterol, znižuje jeho vstrebávanie a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Zpomaľuje vstrebávanie sacharidov v tenkom čreve a znižuje riziko vzniku cukrovky. Chráni sliznicu čriev pred nežiadúcim dráždením toxickými a karcinogénnymi látkami. Táto vláknina nie je vstrebávaná do nášho tela a nie je návyková, vhodná na dlhodobé užívanie.

Použitie: Psyllium je možné pripraviť rozmiešaním vo vode, mlieku či ovocnej šťave, príp. ho konzumovať po jeho pridaní do jogurtu alebo iného pokrmu. Po jeho požití je nevyhnutné vypiť ďalších 250 - 300 ml tekutiny a po dobu jeho konzumácie dôsledne dodržiavať pitný režim.