RECEPT: Základná miso polievka s riasou Wakame

Suroviny: (4 porcie) 4 šálky vody, 4 cm sušenej riasy Wakame, 1 polievková lyžica (množstvo podľa chuti upraviť) jačmenného alebo ryžového misa, 1 polievková lyžica jemne pokrájanej zelenej cibuľky, póru alebo pažitky

Postup: Riasu pred použitím namočíme na 5 minút do vody a potom ju nakrájame na malé kúsky. 4 šálky vody privedieme do varu, pridáme pripravenú riasu a varíme 1 minútu. Potom plameň ztiahneme a pridáme miso rozpustené v troške vody z polievky. Polievku necháme zľahka prebublávať na nízkom plameni 3-4 minúty. Podávame so zelenou cibuľkou, pórom alebo pažitkou.

Doporučené denné množstvo polievky je 1-2 šálky, pričom ráno sa pripravuje polievka slabšej a večer výraznejšej chuti.

použité suroviny môžete zakúpiť aj tu:
http://www.berkana.sk/miso-jacmenne-bio-250-g-122.php
http://www.berkana.sk/miso-ryzove-bio-250-g-125.php
http://www.berkana.sk/morske-riasy-wakame-100-g-257.php




recept zverejnený so súhlasom autora: Alena Paulí­ková

ZDRAVÉ POTRAVINY: Chlorella Japan (Chlorella vulgaris)

Chlorella Japan je tmavozelená japonská sladkovodná riasa Chlorella vulgaris. Je bohatým zdrojom chlorofylu, chlorellového rastového faktoru CGF (Chlorella Growth Factor), vitamínov, minerálov, aminokyselín, nenasýtených kyselín a karotenoidov.

Najvýznamnejšími látkami je chlorellový rastový faktor CGF a farbivo chlorofyl. Rastový faktor CGF je komplex peptidov a nukleových kyselín, ktorý stimuluje rast a regeneráciu tkanív na bunkovej úrovni, chráni bunky proti toxickým látkam. Nukleové kyseliny RNA a DNA podporujú funkcie reprodukčných orgánov, prispievajú k ochrane vlastných bunkových nukleových kyselín, ktoré sú dôležitou súčasťou genetickej informácie, zvyšujú energiu a vitalitu, pomáhajú spomaliť starnutie organizmu. Chlorofyl má výrazné detoxikačné účinky.

Chlorella Japan:
  • Pomáha z organizmu odstraňovať ťažké kovy, toxíny a ďalšie jedovaté látky.

  • Regeneruje tkanivo pečene a prečisťuje krvné riečisko.

  • Pomáha odstrániť chronickú zápchu a plynatosť, podporuje tvorbu probiotických kultúr, ako je napríklad lactobacillus a bifidobaktérie.

  • Čistí tráviace ústrojenstvo, obnovuje zdravú črevnú mikroflóru.

  • Podporuje zdravé funkcie pohlavných reprodukčných orgánov.

  • Beta karotén má anitoxidačné účinky, čím pomáha neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov.

  • Zúčastňuje sa na tvorbe makrofágov, čím posilňuje obranyschopnosť organizmu proti vírusovým ochoreniam.

  • Podporuje zdravú krvotvorbu, zvyšuje hladinu hemoglobínu.

  • Pomáha pri obrane proti nádorovým ochoreniam.

  • Podporuje celkovú regeneráciu organizmu, zvyšuje energiu a vitalitu.

  • Podporuje kožný metabolizmus, zlepšuje zdravotný stav pokožky, hojenie rán a vredov.

  • Pôsobí ako prírodný dezodorant.

[zdroj: http://www.berkana.sk/chlorella-japan-chlorella-vulgaris-250-tbl-55.php]


ZDRAVÉ POTRAVINY: Brezová šťava - nápoj na očistu organizmu

94 % percentná brezová šťava obsahuje cukor, vitamíny, mikroelementy, a vďaka tomuto zloženiu je perfektným nápojom s liečebnými účinkami. Omladzuje krv, stimuluje jej tvorbu a má regeneračné účinky, stimuluje zažívanie v organizme, je veľmi cenná pri intoxikácii a ochoreniach vyvolaných poruchou zažívacích procesov a sčasti aj pri onkologických ochoreniach. Stimuluje zažívanie – tvorbu kyselín v žalúdku, je prospešná pri poruchách žalúdočno-črevného traktu v prípade porúch v tvorbe kyselín. Je zároveň prospešná pri žalúdočných vredoch. Brezová šťava je schopná vyvolať syntézu rôznych biogénnych stimulátorov ako sú hormóny alebo fermenty. Zároveň má veľmi zložitú fyzikálno-chemickú skladbu.

Brezová šťava sa užíva ako močopudný prostriedok pri dne, artrózach, opuchoch, reumatizme, tuberkulóze či proti avitaminóze. Hlavným použitím brezovej šťavy je jarná očista organizmu od toxínov a po intenzívnom užívaní liekov. Pri očiste sa užíva 3x denne pred jedlom po dobu 2 – 3 týždňov. Odporúča sa pri tom držať mliečno-zeleninovú diétu. Taktiež sa aplikuje priamo na kožu, a to pri ekzémoch, svrbení a plesniach. Pri lokálnych kožných tažkostiach sa odporúča používať obklady s brezovou šťavou.

Pri ochoreniach ľadvín, pokiaľ nie sú v ľadvinách preukázané kamene, je prospešné piť každý deň 200 ml brezovej šťavy. Druhá možnosť je piť brezovú šťavu nalačno 1 pohár denne 30 minút pred jedlom. Šťava úspešne vymýva kamene a piesok z ľadvín, narušuje štruktúru fosfátových a karbonátových kameňov. Tiež sa uplatňuje pri ochoreniach čriev. Osvedčilo sa miešanie brezovej šťavy so šťavami lesných jahôd (najmä štiav konzervovaných studenou pasterizáciou), čím sa znížia vedľajšie účinky liekov. Zároveň je brezová šťava veľmi účinná pri liečbe vypadávania vlasov, nakoľko stimuluje ich rast – vtiera sa zmes šťavy s koňakom a vývarom z lopúchového koreňa.

Existuje tiež veľmi jednoduchá maska na tvár: tvár natriete rastlinným olejom, potom 1 lyžicu zakysanej smotany zmiešate s 2 lyžičkami šťavy a 1 čajovou lyžičkou medu. Túto zmes nanesiete na tvár na 10 – 15 minút, potom ju opláchnete studenou vodou. V prípade suchej pleti sa aplikuje šťava ako tonikum na tvár.

[zdroj: http://www.berkana.sk/brezova-stava-natural-1-l-611.php]

BIOPOTRAVINY: Breussova zeleninová šťava BIO

Jedinečná zeleninová šťava s podielom zeleniny 99,7 %. Obsahuje cviklu, karotku, zemiaky, zeler, reďkovku. Vyrobená na základe originálnej receptúry Rudolfa Breussa. Vyvážená zmes najdôležitejších vitálnych látok a stopových prvkov.



  • Pomáha pri prevencii a liečbe zhubných ochorení.

  • Prečisťuje nielen zažívacie ústrojenstvo, ale aj celý organizmus.
  • Navodzuje rovnováhu žaludočnej mikroflóry, pretože obsahuje kyslomliečne zeleninové šťávy. Najmä prítomnosť srvátky potláča v tráviacom trakte škodlivé baktérie a posilňuje tie, ktoré sú pre organizmus potrebné.

  • Pôsobí priaznivo pri neslaných diétach, najmä v kombinácii s bylinkovými čajmi tak dochádza ku znižovaniu telesnej váhy.
Použitie: Počas užívania sa doporučuje piť denne cca 250 ml (deti od 6 do 14 rokov cca 100 ml) tejto zeleninovej šťavy, vždy v malých dúškoch. Zároveň je nutné dbať na dostatočný prísun nízkokalorických nápojov, najmä bylinných čajov, a to v množstve aspoň 2 až 3 l denne. Usadenina na dne nie je na závadu. Pred upotrebením nutné dôkladne pretrepať. Po otvorení spotrebujte do 4 dní, pri uložení v chladničke do 8 dní.

K dispozícii aj kniha - Liečenie rakoviny, leukémie a iných chorôb prírodnými prostriedkami - Rudolf Breuss

[zdroj: http://www.berkana.sk/biotta-breuss-bio-zeleninova-stava.html]

BIOPOTRAVINY: Srvátka Amálka - regeneračný a posilňujúci instantný BIO nápoj

Chutný a zdravý nápoj, ktorý napomáha znižovať hladinu cholesterolu, podporuje peristaltiku čriev, tvorbu črevnej mikroflóry a tým prirodzene upravuje metabolizmus. Obsahuje i dôležité aminokyseliny.

Vďaka odstráneniu horkých solí (zo 70 %) je Amálka oproti obyčajnej srvátke chuťovo vylepšená. Prirodzene je srvátka slaná, a preto z nej boli unikátnym technologickým postupom odstránené niektoré soli a tým bola docielená veľmi lahodná a sladká chuť bez pridania akýchkoľvek cukrov. AMÁLKU je možné odporučiť ako regeneračný a posilňujúci instantný nápoj, ktorý sa vyznačuje vysokým obsahom hodnotných srvátkových bielkovín, prirodzeným obsahom vitamínov a vybraných minerálnych látok. Neobsahuje žiadne konzervačné látky a stabilizátory a má prirodzenú chuť, vôňu a farbu. AMÁLKA je mimoriadne vhodná aj pre deti.

Je dobré začať využívať priaznivé účinky postupne od menšieho množstva nápoja (cca 1 - 2 dl denne), pretože počiatočným javom môže byť nadúvanie, ktoré však za niekoľko dní spoľahlivo odznie. Preto sa odporúča začať piť nápoj večer, neskôr však kedykoľvek počas dňa.

Rozmiešanú prirodzene sladkú bio srvátku AMÁLKA môžete v kuchyni používať miesto bežného či sušeného mlieka. Je možné ňou nastaviť vajíčka v trojobale, zaliať zemiaky či cestoviny na zapečenie a pod. Bez obáv je možné ju pridávať do všetkých receptov miesto mlieka. Uplatní sa pri akomkoľvek varení, pečení, hodí sa do kysnutých ciest. Je možné ňou tiež zaliať ranné müsli, hodí sa aj na maškrtenie len tak lyžičkou. Výborné sú tiež bio srvátkové kokteily.

Použitie: jednoduchá príprava - stačí rozmiešať s vodou!

[zdroj: http://www.berkana.sk/srvatka-amalka-bio-500-g-3.php]

ZDRAVÉ POTRAVINY: Agar - prášok z morských rias

Agar prášok je priehľadný želatínový prášok z hlbokomorskej červenej riasy rodu Floridae. Slovo agar je odvodené z názvu agar-agar, ktorý pochádza z malajzijčiny a znamená želé alebo rôsol. Používa sa namiesto zvieracej želatíny. Pôsobí protizápalovo, posilňuje črevá, žalúdok a pľúca. Ako ostatné riasy obsahuje vysoké množstvo minerálnych látok (napr. vápnika, železa a jódu) a vlákniny.

Použitie: Dá sa rozpustiť vo vode, sirupe alebo džeme. Slúži ako zahusťovadlo do polievok, omáčok, na polevy, dezerty a aspiky. Všeobecný návod: cca 1 čajová lyžička na 300 ml tekutiny, rozmiešať v troške vody, zahrievať asi do 80 °C, kedy sa rozpustí. Tuhne pri 30 °C.

BIOPOTRAVINY: Sencha - prvotriedny japonský zelený BIO čaj

Najrozšírenejší japonský čaj (v BIO kvalite) predstavuje cca 80 % produkcie čaju v tejto krajine. Má osviežujúcu vôňu a kúsok horkosti v plnej sladkej chuti. Napomáha tráveniu a urýchľuje metabolizmus.

Organický čaj Sencha je prvotriedny japonský zelený čaj najvyššej kvality, vyrobený z prvých, najjemnejších lístkov čajovníku na začiatku sezóny. Zber prebieha v dobe, keď majú lístky najsilnejšiu vôňu a chuť, následne len krátko prejdú sparovacím procesom a nakoniec sú dôkladne usušené. Tak sencha získava svoju špecifickú smaragdovú farbu.

Použitie: Zalejte vriacou vodou a nechajte stáť 1-2 min. a potom zlejte. Dávkovanie: 1/2 lyžičky na šálku


ZDRAVÉ POTRAVINY: Morské riasy Wakame - japonský zázračný liek

Riasa Wakame (Undaria pinnatifida) je tradičná japonská riasa z hlbín mora, s vysokým obsahom vápnika, jódu, železa, vitamínu B a C, bielkovín a vlákniny. Má jemnú chuť, preto je obľúbená u začiatočníkov. V tradičnom japonskom liečiteľstve sa riasy používajú na čistenie krvi: odbúravajú cholesterol z tepien, žíl a vlásočníc (tuky a hlieny pri konzumácii mäsa) a zvyšujú ich pružnosť. Tiež sa používajú na podporu imunitného systému. Zbavujú telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizujú krv. Pri pravidelnom používaní zlepšujú krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.

Použitie: používa sa v malom množstve (veľkosť poštovej známky na osobu a deň). Do polievok (zmäkčuje tuhé vlákna zeleniny), šalátov, hlavných jedál. Treba ju povarit aspoň 15 minút, do šalátov stačí vopred namočiť. Namočená se dá jesť aj surová.

ZDRAVÉ POTRAVINY: Umeocot - zázračný ocot z japonských sliviek umeboshi

Slanokyslý nálev z liečivých sliviek Umeboshi vhodný najmä na zeleninu, ochutenie zeleninových šalátov a polievok. V prípade akútnych stavov intoxikácie a oslabenia organizmu aj na priamu konzumáciu alebo ako vodný roztok. Podporuje trávenie, neutralizuje kyslé prostredie v organizme a odstraňuje črevné problémy.

Umeocot vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe sliviek Umeboshi. Jeho prospešné a liečivé účinky sú odvodené, teda aj veľmi podobné, slivkám umeboshi. Umeocot a slivky umeboshi sa v tele správajú ako zásada, dodávajú látky schopné rýchlo odbúravať nadbytočné kyseliny v tele. Pravidelnou konzumáciou umeboshi si môžeme zabezpečiť mierne alkalické (zásadité) pH organizmu (okolo 7,35). V dnešnej dobe, kedy v našej potrave výrazne prevažujú potraviny kyslé nad alkalickými, sú umeocot a umeboshi slivky veľmi vhodným spôsobom ako aspoň čiastočne vyrovnať kyslosť v krvi aj celom organizme. Vďaka svojmu zásaditému charakteru je umeocot veľmi dobrým riešením pálenia záhy (či už pravidelného, alebo jednorazového), keďže je spôsobené nadmernou konzumáciou kyslých potravín.


[zdroj: biorecepty.sk]

ZDRAVÉ POTRAVINY: Brahmi ajurvédska káva - bezkofeínové povzbudenie

Instantná kávovina s himalájskou bylinou Brahmi. Prispieva k zlepšeniu pamäti a koncentrácie, celkovému skľudneniu a k získaniu lepšej schopnosti učiť sa, jasne uvažovať a rýchlo reagovať. Pôsobí i proti stresu a jeho následkom na zažívanie. Bylina BRAHMI (Bacopa monnieri) napomáha k zlepšeniu pamäte a koncentrácie, celkovému upokojeniu a k získaniu lepšej schopnosti učiť sa, jasne uvažovať a rýchlo reagovať. Pôsobí i proti stresu a jeho následkom na trávení. Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny je brahmi považovaná za vynikajúce jang tonikum. Ďalšia zložka čakanka lekárska (Cichorium intybus) podporuje trávenie a priaznivo pôsobí na činnosť pečene.

Použitie: 1/4 - 1/2 čajovej lyžičky (1g) výrobku rozpustíme v 1 šálke teplého alebo studeného mlieka. Môžeme osladiť podľa chuti. Dá sa tiež zaliať 1/4 - 1/2 čajovej lyžičky (1g) horúcou alebo studenou vodou a prípadne doplniť mliekom v pomere 2:1. Nepoužívame prevarené mlieko a ani nesypeme ajurvédsku kávu do šálky s mliekom či vodou. Dávkovanie - najviac 4 x za deň 1 šálku pripravenú podľa návodu.

Zdroj: http://www.berkana.sk/ajurvedska-kava-brahmi-50-g-427.php

BIOPOTRAVINY: BIO MISO - delikatesa medzi liečivými potravinami sveta

MISO - Fermentovaný výrobok zo sóje a morskej soli vyrábaný tradičným spôsobom výhradne z organických látok a bez genetickej modifikácie. Miso obsahuje živé enzýmy napomáhajúce tráveniu, esenciálne oleje, vitamíny (i vitamín B12), minerály a proteíny.

Slúži ako prevencia rôznych chorôb, napr. aterosklerózy, vysokého krvného tlaku, onkologických chorôb, alergii a tuberkulóze... Polievka z miso pasty zmierňuje následky prehnanej konzumácie alkoholu a fajčenia! :-)

Zdravotné prednosti misa sú veľké:
- Povzbudzuje životnú silu, obsahuje totiž veľké množstvo glukózy, ktorá nám dodáva energiu. V zime nás jedlá s misom chránia pred chladom.
- Pre správnu látkovú výmenu (je bohaté na minerály).
- Pomáha pri narušenom trávení (obsahuje živé enzýmy).
- Vyživuje pokožku a krv a tým podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva.
- Pomáha pri srdečných a cievnych chorobách, obsahuje kyselinu linolovú a lecitín, čím rozpúšťa v krvi cholesterol.
- Ženy po pôrode sa lepšie zotavia, keď konzumujú polievku z misom. Miso okrem toho podporuje tvorbu mlieka.
- Miso je tiež dobré pri zmierňovaní následkov silného fajčenia alebo konzumácie alkoholu.
- Tiež pomáha ako prevencia proti alergiám a pri tuberkulóze.
- Pre dieťa, ktoré sa v noci pomočuje, je vhodná ľahká polievka so sójovou pastou miso.

Miso sa používa v prvom rade do polievok, omáčok a nátierok. Pri práci s misom nezabúdajte na potrebnú tepelnú úpravu, ktorá spočíva v prehrievaní – nie však vare misa. Tesne pod bodom varu necháme zohrievať 3-4 minúty. Dávame pozor aby nedochádzalo ku zbytočnému zničeniu cenných fermentov misa varom. Množstvo misa na jednu porciu polievky je najviac ¼ lyžičky.

Miso je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorá je delikatesou medzi liečivými potravinami sveta. Je to staroveký produkt kuchyne ďalekého Východu a čoraz častejšie sa objavuje aj u nás v predajniach špecializovaných na zdravú výživu. Je dobrým zdrojom esenciálnych aminokyselín, niektorých vitamínov a minerálov, je nízkotučné a nízko kalorické. Jeho denné konzumovanie znižuje hladinu cholesterolu alkalizuje krv, ruší pôsobenie niektorých karcinogénov, paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia a neutralizuje vplyvy znečisteného ovzdušia.

Slané a tmavé miso je veľmi vhodné na zimné varenie. Možné sú kombinácie so strukovinami, omáčkami, pečenými jedlami, zeleninou či polievkami. Do polievok pridávame miso cca 3 minúty pred dovarením, aby sa nezničili dlhým varením cenné enzýmy a mikroorganizmy a jeho svieža chuť.

Miso má aj vynikajúce medicínske účinky. Podľa výskumov obsahuje kyseliny alkaloidu, ktorý na seba viaže ťažké kovy a stroncium a odvádza ich z organizmu.

Zakúpiť sa dá aj tu: http://www.berkana.sk/detail/miso-18.php

BIOPOTRAVINY: FLAPJACKY LinuSprout - zdravé BIO mlsanie plné energie

Vynikajúca cereálna tyčinka LinuSprout kombinujúca silu naklíčeného ľanu (ktorý obsahuje Omega 3) a vlákninu. LinuSprout - naklíčený ľan v prášku - je unikátnym svetovým produktom. Vďaka špeciálnemu patentovanému procesu sa ľanové semienko nechá naklíčiť do veľkosti, kedy uvolňuje svoje prírodné nutričné zložky. Ide o čisto rastlinný produkt, vhodný pre vegánov i vegetariánov, neobsahujúci geneticky modifikované suroviny, hydrogenizované tuky, soľ. A pri svojej gramáži (85 g) Vás nielen zasýti, ale aj dodá potrebnú energiu. Preto ju odporúčame aj ako vhodný "životabudič" do kancelárií ako aj na športoviská.

K dispozícii viaceré varianty:
http://www.berkana.sk/vv.php?search_string=flapjack&id_vyrobca=0

ZDRAVÉ POTRAVINY: Zdravie skryté vo fľaštičke - šťavy priamo lisované z čerstvých plodov

Rakytníková šťava
Rakytníková šťava je považovaná liečiteľmi za univerzálny liek, zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Ide o biostimulátor; zvyšuje počet erytrocytov, hladinu hemoglobínu a bielkovín. Stimuluje trávenie, rakytník je účinný pri liečbe očných chorôb, znižuje toxické účinky antibiotík a iných liekov a tiež röntgenového žiarenia. Využíva sa na prevenciu alebo liečbu ochorení ciev srdca a mozgu. Zlepšuje prietok krvi, znižuje tlak. Rakytník je súborom mnohých aktívnych látok: vitamínov (C, B1, B2, B6, PP – vitamín B3, E, F, P - skupina flavonoidov), karoténu, kyseliny listovej, polysacharidov a pektínových látok, organických kyselín (jablková, vínna, štaveľová), minerálnych látok (K, Fe, Zn, Mg, Ni, Mn, B, Si).

Šťava z jarabiny čiernej (arónie)
Jarabina čierna je kvôli rovnováhe prírodných bio-aktívnych látok výborným zdrojom vitamínov. Podporuje správnu funkciu kardiovaskulárneho systému a krvného obehu. Šťava z jarabiny čiernej sa preventívne používa pri hypertónii na stabilizáciu artériového tlaku. Reguluje priepustnosť a elastickosť cievnych stien a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je prospešná pri diatéze, cukrovke, ochorení obličiek, gastritíde, osýpkach, šarlachu, alergiách, hepatitídach, otravách a pri niektorých kožných chorobách. Arónia je vynikajúcim zdrojom vitamínov a mikroelementov, organických kyselín, pektínových látok, vitamínu C, vitamínu P (skupina flavonoidov), karoténu, riboflavínu (vitamín B2), kyseliny listovej, vitamínu PP (vitamín B3), vitamínu E a ďalších látok.

Šťava z kľukvy
Kľukvová šťava je vynikajúcim zdrojom energie. V pradávnych dobách sa používala proti horúčke. Podporuje organizmus pri zápale horných dýchacích ciest, angíne, horúčke, vírusových ochoreniach. Zmenšuje viskozitu krvi. Pomáha potlačiť únavu, bolesť hlavy, regeneruje spánok, posilňuje obranyschopnosť. Kľukvová šťava znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha normalizácii látkovej výmeny a tiež zabraňuje ukladaniu cholesterolu v organizme. Vďaka vitamínu P (skupina flavonoidov) kľukva zvyšuje odolnosť stien vlásočníc, zlepšuje vstrebávanie kyseliny askorbovej. Kľukva zároveň zlepšuje trávenie, zosilňuje účinky antibiotík. Nanesenie kľukvovej šťavy na kožu čistí hnisavé rany, urýchľuje hojenie rán a ekzémov. Býva odporúčaná na prevenciu a liečbu vysokého krvného tlaku, amnézií atď. Alergia na kľukvovú šťavu neexistuje. Obsahuje množstvo polyvitamínov, organické kyseliny (citrónová, benzoová, chinová), minerálne látky (Fe, I, Ag, Mg), vitamíny (C, B, PP – vitamín B3) a pektínové látky.

Šťava z brusnice
Brusnice sú bohatým zdrojom sacharidov, organických kyselín (citrónová, jablková, šťaveľová, benzoová), vitamínu C, karoténu, minerálnych látok (K, Ca, Mn, Cu, Zn, Fe) a éterických olejov (tymol, gáfor). Brusnicová šťava sa odnepamäti používa ako posilňovací a utišujúci prostriedok. Brusnice slúžia na prevenciu alebo liečbu chrípky, nachladnutia, avitaminózy, osýpok, diabetu alebo pri zápalových ochoreniach močových ciest a pečene. Šťava sa tiež odporúča ľuďom s vysokým tlakom krvi a v priebehu onkologických ochorení. Vylučuje z organizmu nadbytok soli, zvyšuje účinnosť antibiotík, stimuluje obranyschopnosť a má pozitívny vplyv na zrak.

Šťava z čučoriedky
Čučoriedka omladzuje a spomaľuje starnutie. Čučoriedka je nenahraditeľná pri potrebe uvoľniť oči po dlhodobej námahe,zároveň se užíva pri poruche zásobovania sietnice a mozgu krvou. Odporúčaná pri prevenci a liečbe anémií, arteriosklerózy, hypertónii, chudokrvnosti, poklesu hladiny cukru v krvi, pri disbakterióze. Čučoriedka odvádza z organizmu toxíny. Napomáha pri žalúdočno-črevných problémoch, zvyšuje kyslost žalúdočných štiav, zlepšuje trávenie, normalizuje výměnu látok. Posilňuje organizmus pri ochoreniach ľadvín, močových ciest, žlčovodov. Čučoriedka obsahuje organické kyseliny (citrónová, jablčná, jantárová, benzoová, mliečna, šťaveľová), mikroelementy (K, Na, Ca, Mn, P, Fe, Cu, Mg, Co, Ni), vitamíny skupiny B, PP, C, P.

Šťava z čučoriedky kanadskej
Čučoriedka kanadská (tiež záhradná) – najcennejšia polyvitamínová, posilňujúca potravina, "lesná delikatesa". V národnej medicíne sa využíva proti zápalu a proti horúčke, pri nachladnutí a vírusových ochoreniach. Využíva sa na prevenciu aj liečbu porúch látkovej výmeny, normalizuje funkciu čriev a pankreasu. Čučoriedka kanadská pomáha pri anémii, chudokrvnosti, cievnych ochoreniach, spevňuje steny vlásočníc, perfektne upokojuje. Vďaka schopnosti odvádzať z tela soli ťažkých kovov a rádionuklidov je odporúčaná pri ožiarení. Kvôli všetkým týmto vlastnostiam vedci prehlasujú kanadskú čučoriedku za plod 21. storočia. Šťava je bohatá na organické kyseliny (jablková, citrónová, benzoová), vitamíny (C, B2, B1, PP – vitamín B3, karotén), pektínové látky, minerály (Ca, K, Mg, Mn, P).

Dávkovanie štiav:
Pri pití živých štiav je dôležitá kvalita, nie kvantita. Tiež pravidelnosť - veľká jednorazová dávka nepomôže, treba užívať také dávky, ktoré je naše telo schopné prijať a spracovať. Optimálne užívanie je 9 ml trikrát denne. Jedna fľaša tak vystačí na týždeň. Používanie je veľmi jednoduché. Šťava sa použije ako "sirup", ktorý sa zaleje vlažnou vodou s teplotou 36 až 40 °C. Lepšie sa tak vstrebú účinné látky.Uvedené dávkovanie (3 x 9 ml denne) platí všeobecne, no v závislosti od prípadných zdravotných problémov je možné ho upraviť na mieru. Ak máte záujem, radi Vám poskytnem ďalšie informácie. Stačí nám napísať (info@berkana.sk) aké zdravotné ťažkosti máte a na čo konkrétne chcete túto šťavu užívať.


Viac info: http://www.berkana.sk/vv.php?search_string=&id_vyrobca=68

ZDRAVÉ POTRAVINY: Ruský kvas – účinky

Už D. I. Mendelejev vravieval, že by každý človek mal vypiť aspoň jeden pohár kvasu denne – v lete zbavuje smädu a v zime je zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B.

Kvas rovnako ako každý produkt mliečneho kvasenia upravuje činnosť žalúdka a črevného traktu, bráni rozmnožovaniu škodlivých mikroorganizmov, zvyšuje tonus organizmu, povzbudzuje látkovú výmenu a priaznivo pôsobí na obehový systém. Má mierne močopudné účinky.

Je to dané prítomnosťou minerálnych látok a stopových prvkov, ako napríklad vápnik, fosfor, železo, meď, mangán, zinok, kobalt, ďalej obsahom viac než 10 aminokyselín, vitamínov skupiny B, vitamínu C a kyseliny mliečnej. Preto tento tradičný sladový nápoj pôsobí tak blahodarne na ľudský organizmus.

Obsah alkoholu je približne taký nízky ako v kefíre, preto je vhodný aj pre šoférov. Tí navyše ocenia aj jeho povzbudzujúce účinky, podobne ako študenti, manažéri a ostatní vyťažení ľudia.
Kyselina mliečna dáva kvasu osviežujúcu chuť a zohráva dôležitú úlohu pri trávení. Pôsobí na vylučovanie štiav pankreasu a zoslabuje dráždivosť pri ochoreniach žalúdka. Nepatrné množstvo alkoholu zvyšuje chuť do jedla a prospešne pôsobí na krvný i nervový systém.

Kvasná sladina v Očakovskom kvase pôsobí na uvoľnenie srdcovo-cievneho systému a posilňuje pravidelný srdcový rytmus. Ražný a jačmenný slad vďaka fermentácii, ktorou kvas prechádza, uvoľňujú enzymatické látky, ktoré zaisťujú rovnováhu mikroflóry v tenkom čreve. Očakovský kvas tým výrazne zvyšuje obranyschopnosť imunitného systému človeka.

Čisté kultúry droždia v Očakovskom kvase nielen zvyšujú výživnú hodnotu nápoja, ale vďaka vysokému obsahu vitamínu B pôsobia tiež ako ochrana proti stresu centrálneho nervového systému. Pomáhajú pri depresiách, stavoch úzkosti alebo krízových situáciách. Vitamín B je veľmi dôležitý pre činnosť našich orgánov.

Čo sa vstrebávania živín týka, pravidelným pitím kvasu sa dajú dosiahnuť vynikajúce výsledky. Dnes už vieme, že jesť živiny nestačí. Aby bol organizmus skutočne vyživovaný, musí byť tenké črevo schopné vstrebávať živiny do krvi. Vďaka Očakovskému kvasu je vstrebateľnosť živín cez tenké črevo niekoľkonásobne vyššia.

V Očakovskom závode týmto zložením skutočne povýšili svoj nápoj na vrchol v pomyselnom rebríčku najúčinnejších a najzdravších vo svojej kategórii, ktorý sa na domácom trhu predáva.


[zdroj: http://www.berkana.sk/clanok-ocakovsky-kvas-ucinky.php]

ZDRAVÉ POTRAVINY: Ruský kvas – dokonalé osvieženie z prírody

Kvas je jedinečný prírodný osviežujúci a povzbudzujúci nápoj s obsahom fermentu mliečneho kvasenia a nepatrným množstvom alkoholu. Ruské slovo kvas sa dá voľne preložiť ako „kyslý nápoj". Určitým spôsobom je kvas blízky nechmeľovému pivu, ktoré s obľubou píjavali starí Slovania. Chuťovo je to niečo medzi čiernym pivom, kofolou a kombuchou (kvasený nápoj z čajovej huby). Je to starodávny ruský nápoj tmavohnedej farby. V Rusku je považovaný za národný nápoj – je známy aj ako „ruská kola“. Očakovský kvas prináša svojou neopakovateľnou chuťou skutočný pôžitok. Z hľadiska chuti a radu ďalších ukazovateľov sa kvasu vyrovná máloktorý nápoj. Kvas prospieva nášmu zdraviu, výborne hasí smäd, zlepšuje látkovú výmenu, odstraňuje únavu a zvyšuje výkonnosť. Liečebné vlastnosti kvasu sú dané prítomnosťou kyseliny mliečnej, vitamínov, aminokyselín, cukrov a stopových prvkov. Pritom nízky obsah kalórií robí z Očakovského kvasu ideálny nápoj pre tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie i postavu.

Je prírodný
Zloženie kvasu zaujme na prvý pohľad. Oproti ostatným zdravo sa tváriacim nápojom neobsahuje žiadne prídavné chemické látky – žiadne umelé konzervanty, sladidlá, farbivá ani arómy. Mnohé z týchto látok preukázateľne poškodzujú ľudské zdravie. V porovnaní s kolovými nápojmi neobsahuje kofeín, benzoan sodný (E 211) a nie je prifarbovaný karamelom (E 150). Sami si porovnajte zloženie Očakovského kvasu s inými produktmi na našom trhu! Očakovský kvas je vyrábaný čisto prírodným kvasením ražného a jačmenného sladu. Kvas hasí smäd lepšie ako iné chladené nápoje a súčasne nemá škodlivé účinky, ako to často býva pri populárnych nápojoch. Tie často obsahujú pridanú kyselinu jablčnú (E 296), citrónovú (E 330), vínnu (E 334) alebo fosforečnú (E 338), ktoré „môžu“ za ich osviežujúcu kyslastú chuť.

Je naozaj kvasený
Tiež je dôležité si uvedomiť, že nie každý kvas je kvasom. Existujú aj takzvané „sýtené kvasné nápoje", ktoré nevznikajú cestou kvasenia, ale sa dokysľujú napríklad kyselinou citrónovou (E 330), dofarbujú karamelom (E 150) a sýtia oxidom uhličitým. Očakovský kvas sa vyrába mliečnym kvasením surovín, a preto je skutočným kvasom.

Kvasenie alebo fermentácia
Potravinový kódex SR definuje fermentáciu (kvasenie) ako biologickú operáciu, ktorou pôsobením mikroorganizmov a ich enzýmov prebiehajú biochemické zmeny organického substrátu. Poznáme viacero druhov kvasenia, ako napríklad mliečne, alkoholové, octové, maslové, citrónové a tiež kysnutie. Alkoholové sa využíva pri výrobe alkoholu, octové pri výrobe octu a kysnutie je všetkým známe z prípravy kysnutého cesta.

Mliečne kvasenie
Mliečne kvasenie je známe zase všetkým tým, ktorí niekedy nakladali kapustu do suda, pripravovali kvasené uhorky (kvašáky) alebo si pripravujú zeleninové šaláty na spôsob pickles. Tiež sa používa pri výrobe tvarohov a syrov. Pri mliečnom kvasení vzniká zo skvasiteľných cukrov kyselina mliečna, a prípadne podľa druhu použitých kvasiniek aj oxid uhličitý, malé množstvo alkoholu alebo ďalšie látky.

Kvasionok – detský bylinkový kvas
Kvasionok s obrázkom hravej líštičky na obale je kvas určený najmä deťom. Oproti obyčajnému kvasu pre dospelých má jemnú sladko-bylinkovú chuť a ešte nižší obsah alkoholu. Majte na pamäti zdravie tých, ktorých ľúbite!


[zdroj: http://www.berkana.sk/clanok-ocakovsky-kvas.php]